Brottning är på stark frammarsch

1:39 min

Brottning blir alltmer populärt, åtminstone i Sandviken där barngrupperna växer och allt fler tävlar på elitnivå. Det blev extra tydligt när den årliga tävlingen Stålfejden med 158 brottare från hela landet anordnades i Sandviken i helgen.

Den snart 11-åriga Nellie Florentin var en av de tävlande och hon hade en förklaring till sitt brottningsintresse:

 – Min bror hade tränat under ett år och när min pappa blev brottningsdomare började också jag. Det är jättekul, trots att jag är ensam tjej i vår grupp, berättar hon.

Allt fler tuggar matta 

Men att vara ensam tjej stoppar henne alltså inte från att träna tre gånger i veckan med killarna och från att tävla nästan varannan helg. Nellie har brottats i fem år i Sandvikens BK, en klubb som växer stadigt, berättar hennes mamma Therese Florentin som är sekreterare i klubben;

 – Brottningen har varit ganska liten under några år, men vi tror generellt sett att den är på uppåtgående. Vi har en väldigt bra trend med 20 till 25 deltagare i den yngsta gruppen barn upp till fyra år och nästan lika många i gruppen 7 till 8 år. För fem år sedan var det bara en handfull i de åldersgrupperna som brottades, konstaterar hon.

Nellie satsar högt

Nellie är en av klubbens framgångsrika tävlingsbrottare som precis blivit uttagen till en prestigefylld tävling nere i Skåne. Och hon siktar ännu högre i framtiden:

 – Jag vill jättegärna vara med i OS, för jag vill komma upp på en hög nivå. Det skulle vara jättekul, säger hon.