Landshövdingen tjänar extra på sina sidouppdrag

1:34 min

Gävleborgs landshövding Barbro Holmberg har flera uppdrag vid sidan av sitt heltidsjobb, och som hon drar in tusentals kronor på i extrainkomster.

Men det är inte på grund av pengarna som hon tackat ja till att jobba extra säger hon.

– Nej jag tycker inte att jag har tagit de här uppdragen på grund av arvodet, utan jag tycker att många av de här uppdragen faktiskt berikar mig i mitt arbete som landshövding i Gävleborgs län, säger Barbro Holmberg.

Som landshövding har Barbro Holmberg en årslön på lite drygt en miljon kronor. Utöver det har hon skattepliktiga förmåner, som till exempel tjänstebostad på slottet i Gävle, för 138 000 kronor.

Dessutom drar hon in ca 67 000 kronor på sina extrauppdrag som bland annat styrelseledamot i Statens Servicecenter och som Ledamot av Riksdagens arvodesnämnd.

Men hon har tar inte alla uppdrag hon blir erbjuden.

– Det är flera uppdrag som jag har tackat nej till. Dels måste man bedöma om det är lagligt, om det är lämpligt och dessutom hur det passar in i mitt liv, säger Barbro Holmberg.

Som landshövding är man nämligen chef för länsstyrelsen som bland annat ger tillstånd och delar ut stöd till verksamheter i länet, och då finns risken att man som landshövding hamnar på dubbla stolar.

– Jag tänkte väldigt noga innan jag tog uppdraget som ordförande i Symfoniorkesterns vänförening. Jag pratade med min jurist och vi kom fram till att det inte fanns någon jävssituation och då kunde jag ta det, säger Barbro Holmberg.

Barbro Holmbergs uppdrag

Avlönade uppdrag utanför Landshövdingeuppdraget

Ledamot av Riksdagens arvodesnämnd 32 000 kr/år

Styrelseledamot Statens Servicecenter 32 500 kr/år

Oavlönade uppdrag utanför Landshövdingeuppdraget

Ordförande i Gävle Symfoniorkesters vänförening

Avlönade uppdrag som ingår i Landshövdingeuppdraget

Ordförande KUA-fonden ca 3000 kr

Oavlönade uppdrag som ingår i Landshövdingeuppdraget

Styrelseledamot European Association of State Territorial Representatives (EASTR)

Ordförande för världsarvsrådet för Hälsingegårdarna

Ordförande Korsnäs Sociala Fond

Ordförande Iggesunds Sociala Fond

Ordförande Vallviks Sociala fond

Ordförande Gästriklandsfonden

Ordförande Bergvik Ala Sociala Fond

Totalsumma: 67 500 kronor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.