Idag är det internationella Världstoalettdagen

1:38 min

I Sverige tar vi toalett och rent vatten för givet och spolar varje år ner över 7000 ton skräp i toaletten. Därför har FN valt att officiellt göra den 19 november till Världstoalettdagen för att öka medvetandet kring att så många människor i världen idag lever utan toalett. FN räknar med att 1 av 3 av alla människor i världen kommer sakna tillgång till en toalett år 2015.

Svenskar spolar varje år ner allt från våtservetter och tamponger till mobiltelefoner och smycken. Något som kan få konsekvenser när vattnet ska renas.

– Spolar man ner till exempel strumpor fastnar det i pumparna och de stannar då. Det gör att vi inte kan pumpa hit något vatten vilket gör att det kan bli stopp i ledningarna och det blir översvämningar i källare hos folk, säger Hans Simonsson som jobbar som processtekniker på Gästrike vatten.

Men här i länet har vi faktiskt blivit bättre på att inte spola ner skräp. 2012 körde Gästrike vatten bort 38 ton rens jämfört med 67 ton 2010.

Något som kan vara riskabelt att spola ner är mediciner eftersom det inte alltid tas upp av reningsverket och åker sedan ut i havet och tas upp av allt levande liv som finns där.

– Man ska bara spola ner naturliga saker och toalettpapper, säger Hans Simonsson.

Nyheterna, P4 Gävleborg

026-66 65 30

nyheterna.gavleborg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista