Katrin vill gärna jobba kvar, men förstår att andra inte orkar. Foto: Jenny Agö/Sveriges Radio

Skriande personalbrist väntas inom äldreomsorgen

Katrin Johansson: De äldre får lida
1:38 min

Äldreomsorgen står inför en svår utmaning. Mer än var femte anställd vill inte jobba kvar inom yrket om tre år och en skriande personalbrist väntas redan år 2030. Katrin Johansson jobbar inom hemtjänsten och förstår varför många av hennes kollegor överväger att byta bransch.

– Tidsbristen och pressen gör att man inte hinner med det väsentliga, säger hon.

Stor tidspress leder till att många anställda inom äldreomsorgen inte alltid hinner pausa för lunch eller ens toalettbesök, visar en rapport från fackförbundet Kommunal.

En fjärdedel upplever bemanningen som så pass otillräcklig att den innebär risk för de äldre, minst en dag i veckan. Katrin Johansson har hunnit jobba i branschen i tio år, och ser en klart negativ utveckling.

– Det fanns mer tid då, man hade tid att sitta med dem, det var mer promenader. Man såg personen, människan, säger hon.

Många som arbetar inom äldreomsorgen ser det inte som ett framtidsyrke. Mer än en femtedel av fackförbundet Kommunals medlemmar uppger att de inte vill arbeta kvar i yrket om tre år. Bland unga under 35 år är siffran ännu högre.

Och enligt regeringskansliets beräkningar kommer det redan år 2030 att saknas 65 000 årsarbetare. 28-åriga Katrin Johansson vill jobba kvar, men oroar sig över utvecklingen.

– Om man följer samhället skulle de nog helst vilja att det var robotar som skötte det här. Så känns det men jag hoppas att det inte kommer att gå åt det håller. De äldre klarar sig inte utan oss, men det är de som får lida, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".