1 av 2
Trots att fåren är omgärdade av rovdjurstängsel är lantbrukaren Mia Persson orolig. Foto: Magnus Hansson/ Sveriges Radio
2 av 2
Mia Persson har börjat fundera på sin framtid som lantbrukare. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio

Lantbrukare i Alfta orolig för ytterligare vargattack

Mia Persson, lantbrukare: Det är inte fråga om det ska hända igen - utan när
1:45 min

Förra veckan rapporterade vi om att en vargflock på 13 individer ska ha observerats inom Sjösvedenreviret i södra Hälsingland.

Det har fått lantbrukaren Mia Persson, som bor i Södra Kyrkbyn strax utanför reviret, att bli orolig. För drygt ett år sedan blev flera av hennes får rivna och dödade av varg.

– Vi blev chockade allihopa. När man ser sina nappuppfödda vänner ligga där halvt uppätna, det är en chock, säger Mia Persson från Södra Kyrkbyn strax utanför Alfta.

Det var i augusti förra året som en ensam varg gick in i Mia Perssons fårhage och dödade åtta får och skadade ytterligare fyra som senare fick avlivas.

Hon fick då hjälp att sätta upp ett rovdjursstängsel som hennes får går innanför idag.

Trots det är Mia Persson orolig. Speciellt efter att en vargflock på 13 individer ska ha observerats i Sjösvendenreviret som inte ligger särskilt långt från hennes gård.

– Det är ju inte fråga om det ska hända igen utan när. Även om man har djuren instängda bakom stängsel.

– Man vet ju aldrig vad som väntar när man går ut på morgonen eller när man kommer hem efter att ha handlat. De dyker ju upp när som helst, berättar Mia Persson.

Än så länge har inte länsstyrelsen kunnat konstatera att det rör sig om 13 vargar i Sjösvedenreviret. Det går helt enkelt inte att spåra just på grund av att det finns för lite snö. Men Mia Persson funderar nu på sin framtid som lantbrukare.

– Är det värt att hålla på och kämpa med dessa stängsel och hålla landskapet öppet när vargen ändå kommer och tar djuren, frågar sig Mia Persson

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".