1 av 3
Handläggare Linda Svensson röjer. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
2 av 3
Sötvattensbiolog Björn Averhed eldar. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
3 av 3
Fiskare Leif Stigenberg kan grynnorna. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Rejält röj på Orarna

1:38 min

Länsstyrelsens tjänstemän har övergett skrivbordsstolarna och röjer nu i stället buskar och sly på Orarna, alltså på de 130 små och stora öar som ska bli naturreservat strax utanför Gävle.

Fem hektar strandängar på den största av öarna ska friläggas för att ge plats åt nötkreatur som sedan ska fortsätta landskapsvården.

Life+ Foder och Fägring kallas det här EU-finansierade projektet vars mål är att strandängarna på Orarna precis som för 100-år sedan ska kunna hållas öppna med hjälp av betande nötkreatur. I dag spärras strandlinjen av manshöga Havtornssnår berättar fiskaren Leif Stigenberg i Vårvik, en av få som säkert klarar att navigera i de grunda vikar som omger det ganska otillgängliga blivande naturreservatet:

 – Det är svårt att komma i land, det är nästan ogenomträngligt. Till det kommer grund och stenar överallt som kan förstöra propellrar och bli en dyr historia om man går på, säger han.

 Otillgängligt men fint

Leif Stigenberg är ändå positiv till att området nu ska öppnas för allmänheten:

– Det är fint på Orarna när man väl kommer upp på land, konstaterar han.

 Det tycker också Länsstyrelsen handläggare Linda Svensson som uppskattar det litet ovana grovjobbet på Orarna.

 – Det är kul att kunna se direkta resultat av jobbet och att veta att man gör något som är bra för naturen, säger hon.

Korna har huvudrollen

Just denna sena novemberdag är det sex kontorsbleka tjänstemän som tillsammans med röjsågar och tändvätska lastas ur Leif Stigenbergs båt. Det är en kapplöpning med tiden - före vintern måste fem hektar havtornsbuskar och småträd bort berättar Klas Andersson som leder insatsen. På strandängarna ska det nämligen beredas plats för en annan, ännu mer effektiv naturvårdare:

 – Det är kossorna som måste få en chans att röra sig på stränderna. Det är själva poängen med projektetet. I slutet av juli nästa år ska de vara på plats och det är därför vi just nu röjer som besatta för att bli klara innan vintern kommer, förklarar han.

 Artrikedomen ska öka

"Foder och fägring" har projektet kallats - och det namnet är väl valt tycker Klas Andersson:

 – Ja det hänger ihop. När korna får fett bete på strandängarna ökar det samtidigt artrikedomen, säger han.

 För ögonblicket är det emellertid de höga Havtornssnåren som totalt dominerar Orarnas stränder. Det är stora mängder vegetation som måste avverkas och brännas på plats konstaterar sötvattensbiologen Björn Averhed som eldar så att svetten lackar.

 – Vi måste få till en stor brasa direkt. Det är tungt jobb, men det är bara att bita ihop, säger han belåtet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista