Sandvikens kommun: Inte vår sak att reglera vattennivån i Storsjön

1:33 min

Den rekordlåga vattennivån i Storsjön har gjort många boende runt sjön upprörda som tycker att Sandvikens kommun borde engagera dig mer i frågan.

Men Per-Johan Emtell (MP) som är kommunalråd i Sandviken tycker inte att det är kommunens sak att reglera vattennivån i Storsjön.

– Det är väl ingen som gillar att Storsönsvatten ligger drygt en halvmeter under det normala. Men frågan är vad vi som politiker kan göra åt det. Vi måste ta reda på fakta, vad det beror på, säger Per-Johan Emtell.

Den låga vattennivån gör att många bryggorna längs Storsjön står på land just nu och på många håll ligger sjöbottnen blottad.

Nette Enström och Jäderström bor 500 meter från Storsjön och hon är orolig för vad som händer med sjön om den bottenfryser nu när den är så grund.

– Jag menar att många arter som lever i sjön kan fara ill om den bottenfryser, säger Nette Enström.

– Nu när vattennivån är så låg kommer isen nå djupare ner i sjön och lyfter upp det mjuk sedimentet i botten av sjön, som kan innehålla miljögifter och sprider det i sjön, säger Johan Jäderström.

Nette och Johan vill att kommun engagerar sig mer i Storsjön. Men kommunalrådet Per-Johan Emtell tycker som sagt inte att det är kommunens sak att reglera vattennivån i Storsjön.

– Länsstyrelsen måste i sin vattendom ta hänsyn till Storsjön, kraftverken och Gavleån och se vad som händer och se hur man ska reglera det, men frågan är inte kommunens, säger Per-Johan Emtell.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista