Postsortering är ett arbete där man riskerar att bli trött på grund av monotona rörelser. Foto: Claudio Bresciani / TT

Piggare på jobbet om man blandar fysiskt och mentalt arbete

1:35 min

Var fjärde person i Gävleborg som jobbar med fysiskt enformiga arbetsuppgifter säger att de blir trötta av sitt jobb. Men genom att blanda fysiskt och mentalt arbete kan tröttheten minska.

– Fysiskt arbete gör att man blir trött och då måste man vila. Vi tror att om man under sin vilopaus tänker lite med huvudet blir man snabbare återhämtad från det fysiska arbetet, säger Svend Erik Mathiassen som är professor vid Centrum för belastningsskadeforskning på Högskolan i Gävle.

Genom flera studier vill man nu ta reda hur kombinationen av fysiskt och mentalt arbete kan minska tröttheten för den som har monotona arbetsuppgifter.

– Vi tänker vända oss till personer som jobbar inom industrin och till exempel personer som jobbar med postsortering, säger forskaren Helena Jahncke som håller i en av studierna.

Och problemet är stort menar professor Svend Erik Mathiassen.

– Går man till de branscher där det är mycket repetitivt arbete och frågor om de har haft ont det senaste året på grund av arbetet, då svarar en av fyra att det har de haft, säger han.

Och det finns stora vinster för samhället att göra om man kan minska belastningsskadorna.

Närmar 25 miljarder kronor kostar nämligen sjukskrivningar som beror på att människor får ont i kroppen av sitt jobb. Vilket motsvarar ungefär en tredjedel av det Försäkringskassan betalar ut under ett år till sjukskrivningar.

– Vi vill åt belastningsskadorna, vi vill ha ett arbetsliv där man varken går trött eller skadad från sitt jobb. Och helst av allt vill vi ha ett hälsofrämjande arbetsliv, säger professor Svend Erik Mathiassen.

Så går forskningen till

Svend Erik Mathiassen är professor vid Centrum för belastningsskadeforskning. Foto: Högskolan i Gävle

Forskningen består av två studier:

1. Enkätstudie

En grupp personer med yrken som är fysiskt enformiga, till exempel inom byggindustrin eller postsortering, kommer att få svara på frågor om hur man påverkas av att växla mellan fysiskt och mentalt arbete.

2. Laboratoriestudie

Ett antal försökspersoner kommer att få utföra fysiskt arbete varvat med mentalt arbete i ett laboratorium.

Källa: Högskolan i Gävle

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista