Flera träd har fallit över elledningar i stormen. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio

400 hushåll fortfarande utan ström

1:25 min

Fortfarande saknar flera hushåll ström efter stormen Ivars framfart i torsdags. I Gävleborg är nära 400 hushåll utan ström nu på morgonen - drygt 300 av dem i Nordanstig och resten i Hudiksvalls kommun.

Enligt EON:s regionchef Lars Höglund kommer en del kunder få vänta tills på fredag innan elen är tillbaka. Han säger till TT att han kan inte minnas att någon storm orsakat större problem i regionen, som sträcker sig mellan Hudiksvall och Örnsköldsvik.

"Mobilen har fungerat sporadiskt även trots att masterna är utan batteridrift"

En av alla drabbade är Elon Löfqvist i Frisbo utanför Bjuråker som varit utan ström sedan i torsdag kväll då det började blåsa som värst.

– Vi har stearinljus och vedspis och rinnande vatten och sedan har vi en god granne som har ett elverk som ambulerar runt bland grannarna så att man får köra ner temperaturen i kyl- och frys och sedan radion har jag batteridriven, säger han.

Vad har varit de största problemen?

– Egentligen är det inga större problem. Jag har vedboden full med ved och vatten. Jag har telefon och elverket på gång. Faktum är att mobilen har fungerat sporadiskt även trots att masterna är utan batteridrift. Jag har fått sms ett par gånger så helt blottställda är vi inte. Man får gilla läget. 

Och för de drabbade hushållen är EON:s informationskontor i Bergsjö - på Bergsjögården - öppen till klockan åtta i kväll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista