1 av 3
Foto: Pernilla Wahlman/TT
2 av 3
Vid fyra-tiden i natt brann den världsberömda Gävlebocken ned. Polisen har inga spår efter misstänkt gärningsman. Foto: Petra Svensson/Sveriges Radio
3 av 3
Så såg årets Gävlebock ut. Foto: Linn Fogelberg/Sveriges Radio

Gävlebocken nedbrunnen

Maria Nässert, bockkommittén: Jag är ledsen och bedrövad
1:26 min

Trots flamskyddsmedel och bevakning så beseglades Gävlebockens öde vid 04:00-tiden i natt då den stod i ljusan låga på Slottstorget. Någon misstänkt gärningsman finns i nuläget inte, men det brott som utreds av polisen är skadegörelse genom brand.

På bilder från en webbkamera som visitgavle.se gjort tillgänglig på nätet syns bara det svarta skelettet och brandrök.

– Vi fick kännedom sju över fyra från SOS att bocken brunnit. Vi har inte haft personal på plats, säger Fredrik Nilsson på Gävlepolisen.

Nilsson skrattar lite när han får frågan om branden kan vara anlagd.

– Du, jag har inte en aning, men jag har ju svårt att tro att branden kan ha startat av någon naturlig orsak, säger han.

Maria Nässert är talesperson för bockkommittén i Gävle och hon är både lite bedrövad och arg:

"Ska stå där" – Den ska ju står där på Slottstorget. Vi skulle ju både fira jul och nyår med bocken på plats. Vi är jätteledsna för att man inte kan låta den vara. Det ska vara en halmbock på Slottstorget. Så är det, säger hon till TT.

Senast Gävlebocken överlevde jul- och nyår var 2010. Någon ny bock lär det inte bli i år, men Maria Nässert lovar att Bockkommittén tar nya tag till nästa år:

– Jamen precis, och den ska invigas före nästa första december.

Så ni har inte tappat sugen?
– I dag är vi ju väldigt ledsna, men vi får väl samla kraft och träffas i bockkommittén och ta nya tag, säger Maria Nässert.

På nätverket Twitter har det funnits ett konto för Gävlebocken. Klockan 05:30 stod där: "Jag är så ledsen mina vänner att jag behöver lämna er nu! Tack för den här tiden! Sköt om er och ha en God jul och ett gott nytt år!"

P4 Gävleborg/TT

Viktiga årtal för bocken

Julbocken i Gävle byggdes för första gången upp 1966, men eldhärjades redan premiäråret, då den brann vid tolvslaget på nyårsafton. Sedan dess har bocken brunnit minst 24 gånger.
1985 hamnade bocken i Guinness rekordbok, tre år senare blev den spelobjekt på engelska oddslistor.
2001 satte en 51-årig amerikansk turist eld på den. Han fick senare en månads fängelse och dömdes att betala 100 000 kronor i skadestånd. Mannen försvarade sig med att han trott sig ha deltagit i en laglig folklig tradition.
Senaste året som bocken klarade sig var 2010. Samma år erbjöd två okända män vakten 50 000 kronor för att lämna Gävles stolthet en stund. Deras plan var att kidnappa bocken med hjälp av helikopter och föra den till Stureplan i Stockholm.
Höjd vid hornen: 13 meter.
Vikt: 3,6 ton.

1966. Den 1 december sätts den första julbocken på Slottstorget upp. På nyårsnatten samma vinter brinner bocken för första gången.

1969. Bocken brändes.

1976. En raggarbil kör sönder bocken.

1980. Nerbränd på julafton.

1985. Bocken hamnar i Guinness rekordbok för första gången. I januari samma vinter blev den nerbränd.

1992. Sammanlagt tre bockar brändes det året.

2001. En amerikan på besök i Gävle bränner ner bocken

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".