Hanna är en tränad diabeteshund. Foto: Maria Kvist

Hundar varnar diabetessjuka när det är dags för insulin

0:31 min

En tränad diabeteshund känner av när ägarens värden är för höga eller för låga med hjälp av ägarens doft. När blodglukosvärdet visar för högt visar hunden då med en inlärd markering att det är dags för insulin, samt om värdena är för låga att det är dags att äta något för att höja blodsockret. Det berättar Maria Kvist som är assistanshundsinstruktör.

– Som ägare får man själv bestämma hur man vill ha det, vissa vill kunna fråga sin hund vilket värde man har just nu, om man är hög, låg eller normal. Medan andra vill att hunden ska markera så fort man blir låg eller hög.

Ägaren får även bestämma hur man vill att hunden ska säga till. Exempel på markeringar är att knuffa på armen eller att hunden pekar på ett speciellt armband.

Hur kan en hund känna av vad som händer inom en person?

– Vi tar doft från ägaren när värdena är låga, normala och höga. Sedan lär vi hunden dessa, berättar Maria Kvist.

Känner hunden doften av blodet?

– Man vet inte exakt vad det är hunden känner. Man vet bara att de känner det. Man tar små bomullstussar som vi lägger på ägarens arm, och som vi sedan tränar hunden att känna igen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista