Jörgen Edsvik och Åsa Wiklund Lång. Foto: Linn Fogelberg / Sveriges Radio

De kan bli kommunalråd i Gävle

1:44 min

Jörgen Edsvik och Åsa Wiklund Lång föreslås bli Socialdemokraternas kommunalrådskandidater i Gävle. Jörgen Edsvik föreslås också bli kommunstyrelsens ordförande.

Jörgen Edsvik är ordförande i Byggnads- och miljönämnden och Åsa Wiklund Lång har fram tills årsskiftet varit ordförande i Barn- och ungdomsnämnden, men nu tagit över som ordförande i Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden.

– Jag är ganska van vid att stå vid nålens öga. Det är inte alltid de förslag som finns faller medborgarna på läppen, men jag tycker att jag är van att bli granskad och kritiserad och jag känner mig förberedd på det, säger Åsa Wiklund Lång.

De tillhör Socialdemokraternas maktkrets i Gävle, och de fick frågan under hösten om de vill ställa upp som kommunalrådskandidater.

Båda två tackade ja efter att de övervägt hur det skulle gå att kombinera med familjeliv och livspussel.

– Man funderar både en och två gånger på en sådan här fråga. Det är ett tufft uppdrag och jag är småbarnsförälder, och man bör vara ganska mångsidig politisk om man ska klara av det. Visst har jag frågat mig många gånger hur det här ska bli, säger Jörgen Edsvik.

Socialdemokraterna har suttit vid makten i Gävle under lång tid.

Och när de nuvarande kommunalråden Carina Blank och Per Johansson meddelade att de inte ställer upp för omval redan i somras fanns det de som menade att det berodde på den kritik och det missnöje som funnits mot partiets sätt att styra kommunen.

Men Åsa Wiklund Lång ser inget problem med Socialdemokraternas långa styre i Gävle.

– Jag tycker att Socialdemokraterna har visat på en stor förändringsbenägenhet de senaste tio åren, och så länge man är beredd att göra det tycker inte jag att det är ett bekymmer, säger hon.

Den 9 mars utses formellt de båda kommunalrådskandidaterna vid Socialdemokraternas medlemsmöte i Gävle. Och valberedningen är eniga i sitt förslag.

– En enig valberedning föreslår att Jörgen Edsvik och Åsa Wiklund Lång blir Socialdemokraternas kandidater till kommunalråd efter valet 2014, med Jörgen Edsvik som ordförande i kommunstyrelsen. Det är två mycket starka namn med stora socialdemokratiska hjärtan och goda ledaregenskaper, säger valberedningens ordförande Björn Häägg i ett pressmeddelande.

5 snabba frågor till Åsa Wiklund Lång

1. Har du någon politisk förbild?

Nej.

2. Vad är det bästa med Gävle?

Gävle har mycket av det mesta. Vi har en bred stad med mycket idrott och bra kulturliv. Har bra förutsättningar att bli en bra mindre storstad.

3. Har du några lik i garderoben?

Nej, jag tycker inte att jag har det.

4. Vad blir den viktigaste valfrågan?

Fler människor i arbete och hög kvalité i all utbildning.

5. Vad tycker du om Jörgen Edsvik?

Mycket trevlig person och extremt kompetent politiker.

5 snabb frågor till Jörgen Edsvik

1. Har du någon politisk förbild?

Olof Palme.

2. Vad är det bästa med Gävle?

Det är en liten storstad.

3. Har du några lik i garderoben?

Nej, men jag har många små laster.

4. Vad blir den viktigaste valfrågan?

Arbetslösheten hoppas jag och sannolikt skolan.

5. Vad tycker du om Åsa Wiklund Lång?

En otroligt kompetent politiker som jag ser fram emot att jobba med om jag får den chansen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista