1 av 2
2 av 2
Fredrik Reinfeldt (M), Jan Björklund (FP), Annie Lööf (C) och Göran Hägglund (KD). Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT.

Alliansen vill förlänga skolplikten

1:11 min

Regeringen vill förlänga den obligatoriska grundskolan till tio år. Det berättade de fyra allianspartiledarna vid en pressträff i Stockholm i dag.

Skolan föreslås bli obligatorisk redan från sex år. För elever som inte klarar kunskapskraven efter tio år kan det bli aktuellt med ännu ett år obligatorisk undervisning i grundskolan. 

Regeringen föreslår dessutom obligatorisk sommarskola för elever som har "godkända betyg inom räckhåll" i grundskolans sista eller näst sista årskurs.

Skoldebatten blossade upp i höstas efter att resultaten från Pisaundersökningen visade att svenska elevers kunskaper i matematik, naturvetenskap och läsförståelse hamnat under OECD-genomsnittet.

Stefan Löfven och Ibrahim Baylan skrev då på DN Debatt att Socialdemokraterna bland annat vill satsa på mindre klasser, fler speciallärare och stoppa vinstjakten i skolan.

Utbildningsminister Jan Björklund kallade resultaten för allvarliga, men sade också att regeringens skolreformer ännu inte hade hunnit ge effekter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista