Åsa Wiklund Lång. Foto: Linn Fogelberg/Sveriges Radio
Valet 2014

Åsa Wiklund Lång (S): Jag är van vid att stå vid nålens öga

4:05 min

– Jag brinner verkligen för vår stads utveckling. Jag ser vilken stor skillnad politiken kan göra. Därför vill jag vara en del av det, säger Åsa Wiklund Lång.

Som kommunalråd får man ofta står till svars i politiska frågor. Känner du dig förberedd på det?

– Det är helt naturligt att det är på det viset. Det yttersta ansvaret vilar på oss politiker. Jag är van att stå i nålens öga. Jag har jobbat mycket med förtroendefrågan i gamla Barn- och ungdomsnämnden. Vi har varit ute på många medborgarsamråd och det är inte alltid de förslag som finns som faller medborgarna på läppen.

– Jag är van att bli granskad, uppmärksammad och jag känner mig förberedd på det, säger Åsa Wiklund Lång.

På vilket sätt kommer det märkas skillnad att du blir kommunalråd?

–  Det är jättesvårt att säga. Vaje tid har sitt ledarskap och varje person måste bära sitt eget ledarskap. Vi har idag ett ledarskap som jag är nöjd med, däremot är jag en helt annan person. Jag kanske kommer att lägga fokus på andra frågor eller ge politiken ett annat ansikte med min personlighet. Jag har inga ambitioner att kopiera någonting, utan jag och Jörgen kommer att forma det här ledarskapet på vårt eget sätt om vi får förtroendet.

Socialdemokraterna har suttit vid makten i väldigt många år i Gävle. Ser du ett problem med att det?

– Det blir bara problematiskt om det är statiskt. Jag tycker att vårt parti de senaste tio år visat på en stor föränrdingsbenägenhet, framförallt de senaste tio år. Det har hänt oerhört mycket både på personnivå och med politiken. Så länge ett parti orkar, vill och kan göra skillnad och vågar göra förändraingar så tycker jag inte att det är ett problem.

Valet den 14:e september i höst. Vad gör du fram tills dess?

– Vi är inte valda av medlemmarna ännu. Under hela 2014 har ett nytt uppdrag att förvalta fram tills dess som ordförande i nya näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden. Jag kommer med oförtruten kraft att ta mig av det uppdraget. Vi har ett val att vinna 2014, och just nu gör jag det i den rollen som jag har idag.

Det har funnits frågor och kritik om att det är för kort tid att vinna väljarnas förtroende. Vad säger du om det?

– Vi är inte helt okända människor. Vi är till viss del kända i vissa frågor. Vi ska driva socialdemokraternas politik i Gävle utefter vårt handlingsprogram och på det viset måste vi som personer förtjäna ett förtroende, men framförallt måste vårt politik vinna förtoende och gehör hos medborgare i Gävle.

Att Jörgen Edsvik föreslås som kommunstyrelsens ordförande, och inte du - hur ser du på det?

– Det tycker jag är ett bra val. Jag har inga synpunkter på vilken typ av kommunalråd jag blir. Jag är oerhört stolt och tacksam för den förfrågan som jag har fått nu.

5 snabba frågor till Åsa Wiklund Lång

1. Har du någon politisk förbild?

Nej.

2. Vad är det bästa med Gävle?

Gävle har mycket av det mesta. Vi har en bred stad med mycket idrott och bra kulturliv. Har bra förutsättningar att bli en bra mindre storstad.

3. Har du några lik i garderoben?

Nej, jag tycker inte att jag har det.

4. Vad blir den viktigaste valfrågan?

Fler människor i arbete och hög kvalité i all utbildning.

5. Vad tycker du om Jörgen Edsvik?

Mycket trevlig person och extremt kompetent politiker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista