1 av 3
Det blev öppet mot affärshuset när tre pyramidalmar togs bort i somras. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
2 av 3
En lång rad med Pyramidalmar inramar Strykjärnsparken. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
3 av 3
En bredare öppning mot biblioteket är ett förslag för att göra Strykjärnsparken mer tillgänglig. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Fler almar kan flyttas från Strykjärnsparken i Söderhamn

Sven-Erik Lindestam: Blev överraskad av det rabalder det blev
1:38 min

I dag fattar politikerna i Söderhamn nytt beslut om utvecklingen i centrum där utformningen av Strykjärnsparken ingår. Tre alternativ har presenterats över parken där antingen fem eller åtta almar är hotade.

I somras när tre av de så kallade pyramidalmarna grävdes upp blev det så stora protester att politikerna fick backa från tidigare tagna beslut. 82-åriga Hjördis Östlund exempelvis ställde sig framför grävmaskinen och tänkte inte flytta på sig.

– Jag står här nu tills den där chefen kommer!

Hur länge tänker du stå här?

– Jag får väl se vad som händer och hur länge de andra står kvar.

– Politiken tvärs över partigränserna blev väldigt överraskade av det intresse och det rabalder det blev, säger Sven-Erik Lindestam. 

Kommunalrådet Sven-Erik Lindestam hade inte räknat med så stora protester när kommunfullmäktige förra året beslutade att ta bort 15 av 27 pyramidalmar i Strykjärnsparken. Men reaktionerna blev kraftiga.

– Det här är skendemokrati!

– Först gör de åverkan sen ska vi får vara med och bestämma.

– Vi får se vad som händer nästa år när det är val.

– Nu är det synd om han!

Efter den här händelsen har synpunkter tagits in från allmänheten och idag ska kommunstyrelsen i Söderhamn välja mellan tre olika alternativ där antingen fem eller åtta pyramidalmar ska tas bort.

Sedan är det kommunfullmäktige som fattar det slutgiltiga beslutet.

Den här gången tror inte kommunalrådet Sven-Erik Lindestam att det blir lika stora protester eftersom många fått komma till tals.

– Det är många som vill ha förändring och de kanske inte kom till tals under den stormiga process som var i somras. Så i den meningen var det bra att få in fler synpunkter.

Hur kommer det sig att man ändå ska ta bort fler almar?

– Det handlar om att göra parken mer tillgänglig, få mer insyn och få mer liv och rörelse i parken. Det är det som är utgångspunkten för att skapa flera former av torgkänsla i parken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".