Eleverna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX.

Kulturpanelen: För mycket misstro i skolan

0:34 min

I veckans Kulturpanel vänder sig författaren Bengt Söderhäll mot dagens svenska skola.

– Det är för lite tillit och för mycket misstro.

I höstas blossade en debatt upp om skolan i Sverige efter att resultaten från Pisaundersökningen visade att svenska elevers kunskaper i matematik, naturvetenskap och läsförståelse har hamnat under OECD-genomsnittet.

Gävleförfattaren Bengt Söderhäll säger i veckans Kulturpanel i P4 Eftermiddag att allt prat om att barn är dåliga i skolan är stigmatiserande.

– Jag hävdar att de barn som växer upp i dag kan nog mer än någon annan barngeneration. Men de kan andra saker.

Som ett exempel tipsar han om Maria Gripes bok "Hugo och Josefin" från 1962. Där kommer Hugo för sent till skolan när han ska börja första klass.

– Men han kommer inte en kvart för sent. Vad var det Björklund sa, att man skulle slå igen dörren? Nej, Hugo kommer en hel vecka för sent, eftersom det har hänt så mycket intressant på vägen till skolan som han har lärt sig av, säger Bengt Söderhäll.

I stället för en utskällning hälsar Hugos skolfröken honom välkommen.

– Det är nästan så att jag gråter när jag tänker på det. Jag har jobbat inom skolan större delen av mitt liv. Jag har stött på både skitstövlar och fantastiska människor. Ibland är de samma personer. Men att få möjlighet att pröva sina idéer där man är fredad, det fick Hugo göra. Han blir accepterad för den han är. Hans individualitet – inte hans individualism, säger Bengt Söderhäll.

Finns det för mycket regler i dag?

– Jag tror att det är för lite tillit och för mycket misstro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista