Magnus Falkehed och Niclas Hammarström. Foto: AFP/TT

Frigivna svenskar väntas hem i dag

De svenska journalisterna Magnus Falkehed och Niclas Hammarström släpptes efter sex veckors fångenskap i en mörk källare i Syrien. Under eftermiddagen väntas de landa på Arlanda.

De två kidnappades under en reportageresa i Syrien den 23 november. Niclas Hammarström släpptes för fyra dagar sedan och Magnus Falkehed släpptes i går och de har sedan dess befunnit sig i Libanons huvudstad Beirut.

Tidigt i morse väntade Magnus Falkehed och Niclas Hammarström på flygplatsen i Beirut för att påbörja resan mot Sverige.

– Vi är otroligt lättade och glada, säger Niclas Hammarström till Expressen.

– Vi har inte fattat vilket stöd vi haft. Vi visste knappt att någon hade brytt sig.

Enligt dn.se ska Falkehed och Hammarström flyga med Middle East Airways från Beirut till Paris och därifrån vidare mot Stockholm. Tiden som fångar i Syrien beskriver de utan att tveka som "ett helvete".

– Vi har råkat ut för hela skalan av fysisk och psykisk misshandel: slag med gevärskolvar, sparkar, piskrapp med gummislangar, fått huvudet dunkat i betonggolvet, blivit skenavrättade och även beskjutna, säger Niclas Hammarström som visar ett kulhål i vaden, en skada som är ett smärtsamt minne av ett flyktförsök.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".