Staffan Lundgren, ordförande i Naturskyddsföreningen i Gävle. Foto: Staffan Mälstam / Sveriges Radio

Skogsavverkning i Furuvik kan vara olaglig

Staffan Lundgren: Man har huggit i naturskyddat område
1:44 min

Avverkningen av träd som ska ge plats för en konferensanläggning intill Furuviksbrygga kan vara olaglig. Det hävdar Naturskyddsföreningen i Gävle som ifrågasätter varför träd i naturskyddat område huggs ned.

Enligt Staffan Lundgren som är ordförande i Naturskyddsföreningen i Gävle tar man bort fler träd än vad som står i detaljplanen.

– Nedanför vägen mot vattnet är det tänkt att konferensanläggningen ska byggas och ovanför vägen är det naturområden där man kan se att man har huggit ned stora träd, oklart varför, säger Staffan Lundgren.

Just nu pågår avverkningen i skogen mellan Furuviksparken och Ytter Harnäs där det i framtiden kommer att bli en konferensanläggning och camping.

Delar av området är naturskyddat och det innebär att träd som är tjockare än 40 centimeter en meter ovanför marken måste lämnas kvar.

– Man har huggit flera träd som är grövre än vad man har fällningslov till, säger Staffan Lundgren.

Gävle kommun har sålt marken som ligger närmast Furuviksbrygga till Furuviksparken, men avverkningen görs av Mellanskog på uppdrag av Gävle kommun.

Syftet med att ta bort träden är att göra plats för vägar och byggnader och minska risken för att träd blåser ner på besökare.

Enligt Anders Blomgren som är exploateringsingenjör på Gävle kommun har det inte begåtts några fel i samband med avverkningen.

– Man gör det här i överenstämmelse med gällande detaljplan. Ibland kan det vara så att man måste ta ett träd extra för att få plats med en väg, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".