1 av 2
Exoskelett utvecklat av pionjärerna på området, Ekso Bionics i USA. Foto: Ekso Bionics
2 av 2
Vi satsar på robotik säger Bengt Eriksson, Akademichef vid Högskolan i Gävle. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Robotar ska bemanna äldreomsorgen

1:42 min

Högskolan i Gävle visar framfötterna när det gäller att utveckla robotar för äldreomsorgen - ett hett forskningsfält när frågan om hur Europas åldrande befolkning ska tas om hand i framtiden.

Flera robotprojekt är i gång och högskolans tidigare erfarenhet av forskning inom telekomområdet har visat sig värdefull också inom detta nya område.

Det är högskolans särskilda kunskaper om elektronisk signalbehandling som har gett Gävle en viktig roll inom robotiken, förklarar Bengt Eriksson, akademichef vid Högskolan i Gävle:

– Robotiken är ännu inte ett riktigt spetsforskningsområde för högskolan, men vi utvecklas starkt och det kan komma att bli ett riktigt viktigt forskningsfält för oss, säger han.

Robotar hör inte längre bara hemma bland framtidsvisionerna, de är redan här, understryker Bengt Eriksson.

 – Ja, det finns ju redan industrirobotar och det är bara en tidsfråga innan också hem-robotiken utvecklas. Och det kan bli hur stort som helst, säger han.

Många gamla kräver robothjälp  

Robotik. Det är läran om robotar och vetenskapen och om mekaniska automatiserade anordningar, ett utvecklingsområde som verkligen kan sluta var som helst!

Många har väl redan sett "Hubotar" på TV, läst science fiction eller kanske bara förundrat sig över de smarta maskiner som hjälper oss människor redan idag?

Det är gävleforskarnas erfarenhet av trådlös elektronisk signalbehandling i Telecom sammanhang som visat sig användbar i utvecklingen av robotar. Särskilt då robotar som kan jobba inom äldreomsorg. Det säger Magnus Isaksson, chef för robotforskningen vid Högskolan i Gävle.

 – I grunden handlar det om hela Europas allt större andel åldrande människor och problemet med hur de ska tas om hand i framtiden. Robotiken kan på många sätt hjälpa till med det, säger han.

Robotarna tar inte över

Det betyder emellertid inte nödvändigtvis att robotar i en nära framtid ska ersätta personalen inom äldreomsorgen.

 – Nej, i det här skedet handlar robotforskningen mer om enklare robothjälpmedel. Exempelvis robotarmar som kan trycka, dra och skruva och ge hjälp åt äldre i kök och badrum. Enklare saker, men nog så viktiga, säger Magnus Isaksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista