1 av 2
Smarta skor har sensorer i sulan. Bild: KTH
2 av 2
Sulans sensorer kartägger steget. Bild: KTH

Smarta skor kliver in i äldreomsorgen

1:44 min

Smarta skor är ett av flera robothjälpmedel som robotforskarna vid Högskolan i Gävle utvecklar just nu. Smarta skor har radiosändare och sensorer i skosulan som gör det möjligt att följa stegrörelser hos exempelvis brandmän i ett brinnande hus eller ännu viktigare, hos gamla inom äldreomsorgen.

De smarta skorna togs ursprungligen fram som en metod att kunna följa brandmäns räddningsinsatser i brinnande hus. Men skorna har också visat sig kunna göra nytta inom äldreomsorgen. Det berättar Peter Händel, professor i signalbehandling vid KTH som tillsammans med forskare vid Högskolan i Gävle nu ska försöka göra skorna ännu smartare:

– Det handlar om att skorna kan ge information om hur gamla människor rör. Tanken är att tecken på obalans i steget ska upptäckas tidigt, så att fallskador ska kunna undvikas, förklarar han.

 Smarta skor passar robotforskare

Gävleforskarna samarbetar med kollegor i Indien, ett land som har 200 miljoner gamla att ta hand om och där robotforskarna därför är lika intresserade som sina Svenska kollegor om att införa smarta skor i äldreomsorgen. De smarta skorna passar också fint in i den forskning om robotskelett som ska öka äldres rörelseförmåga som redan bedrivs vid Högskolan i Gävle. Det säger Magnus Isaksson, chef för robotforskningen i Gävle:

– Om den robotik, elektronik och signalbehandling som vi behärskar kan hjälpa äldre människor så är det bara bra.  De smarta skorna kan kartlägga en äldre människas fotnedsättning så att det blir enklare att i tid föreslå enkla hjälpmedel som käppar och rollatorer, säger han.

 Äldreomsorgen automatiseras

Med de smarta skorna tar äldreomsorgen första steget i en allt mer automatiserad äldrevård. Högskolans robotskelett är ytterligare steg och en självklar fråga är i vilken grad robotar ska ta över äldreomsorgen i framtiden?

 – Tanken är INTE att försöka skapa "hubotar", konstgjord vårdpersonal för gamla. Vi ska fortsätta att ta hand om varandra, men smarta skor är ett av flera robothjälpmedel som kan underlätta den omsorgen, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista