1 av 2
Gävleforskarna har redan konstruerat robotbenen. Bild: HiG
2 av 2
Doktoranden Nauman Masud med en robotprototyp. Foto:Tomas Groop/ Sveriges Radio

Robotman konstrueras i Gävle

1:39 min

Den som känner sig gammal och svag kan hoppas på nya krafter. Vid Högskolan i Gävle utvecklas nämligen exoskelett - alltså ett robotskelett som fästes utanpå åldringars kroppar och med hjälp av avancerade sensorer och smart reglerteknik ökar deras styrka och rörlighet.

Robotskelettets ben är redan klara och Bengt Eriksson, chef för Högskolans akademi för teknik och miljö vill nu att de ska delta i Vasaloppet och på så sätt presenteras för världen:

– Ja, vi ska ta kontakt med Vasaloppet och höra om det kan vara möjligt att få vara med. Om det går att gå med hjälp av robotbenen, går det också att åka skidor, säger han.

En hel robotman ska konstrueras

Den prototyp till exoskelett som redan finns klar är bara början. Det säger doktoranden Nauman Masud som just flyttat till Gävle från Pakistan för att vidareutveckla robotbenen till en hel robotman.

 – Vi kommer inom kort att kunna presentera den undre delen av exoskelettet, men min uppgift är att arbeta vidare också med överkroppen, säger han.

Målet för Högskolans specialister på Robotik och signalbehandling är alltså att med hjälp av avancerade sensorer och smart reglerteknik bygga ett yttre helkroppsskelett som kan ge gamla och svaga tillräcklig med stöd rörlighet för att kunna resa sig upp och till med gå i trappor.

Framtidens hjälpmedel

– Exoskeletten är inget mindre än framtidens hjälpmedel för äldreomsorgen

Det säger Magnus Isaksson, chef för robotforskningen vid Högskolan i Gävle, när han förevisar de skelett som redan står färdiga i laboratoriets garderober.

 – Vi har två prototyper - dels ett som ska ge mer information om hur människor rör sig och ett som ska bli själva hjälpmedlet. De är försedda med massor av elektronik som svarar för den "intelligens” de representerar, säger han.

Helkroppsskelettet finns emellertid ännu bara som en idé.

 – Det stämmer, men det utvecklingsprojektet drar vi alltså igång nu, konstaterar Magnus Isaksson.

Tomas Groop
tomas.groop@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista