1 av 2
Näsan med provkammare och dator för signalbehandlingen. Foto:José Chilo, HiG.
2 av 2
Magnus Isaksson, chef för robotforskningen vid HiG. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Elektronisk robotnäsa ger hundnosen en match

1:42 min

Kan en elektronisk näsa vara lika fenomenalt effektiv som en hunds känsliga nos? Ja det tror robotforskarna vid Högskolan i Gävle som redan utvecklat en elektronisk näsa vars sensorer med hjälp av avancerad signalbehandling kan tränas till att sniffa upp allt från sprängämnen och narkotika till sjukdomar och kantareller.

Arbetet med att utveckla den elektroniska näsan har pågått under några år och den tredje generationens näsa som i dag finns på Högskolan i Gävle har imponerande egenskaper. Det berättar Magnus Isaksson, chef för robotforskningen i Gävle

– Näsan "tränas upp" med ett signalbehandlingsnät som efterliknar funktionerna i en levande varelses centrala nervsystem. Sedan kan näsan med hjälp av olika sensorer anpassas till att detektera olika lukter, säger han.

 Den elektroniska näsan tar aldrig fel

Precis som med specialtränade hundar kan den elektroniska näsan sedan användas till att spåra exempelvis cancer hos människor eller mögel i hus.  Den kan tävla med en hunds känsliga nos och är på flera punkter bättre än hunden, hävdar Magnus Isaksson.

– Den kan aldrig någonsin göra fel inom sitt mätområde, den tröttnar aldrig och är dessutom mer mångsidig och mycket billigare än en specialtränad hund, säger han.

Maskinen kan tävla med med hundens nos

Därför är också den elektroniska näsan ett robotforskningsprojekt som signalbehandlingsspecialisterna vid Högskolan i Gävle satsar extra på. Fördelarna med en elektronisk manick som enkelt och billigt kan upptäcka lukten av knark, sprängämnen, mögel, cancer eller bara skämd mat är nämligen uppenbara. Det håller också Per-Arne Bergström, ansvarig för dressyr av bombhundar vid Försvarsmaktens hundavdelning i Märsta med om. Men Per-Arne som röjt minor med hjälp av minhundar i Irak vet också att det finns uppgifter som BARA en specialtränad hund kan klara.

 – Hunden har ju ben och kan jobba ute i terrängen, exempelvis leta minor i öknen. Det har jag aldrig sett någon maskin som kan, säger han.

Känner igen fin whisky 

Men visst - inomhus, i laboratoriet, kan den elektroniska näsan ge hundnosen en match. Den är lika känslig och med rätt sensorer klarar den allt, säger Magnus Isaksson.

– Vi har i förevisningssyfte tränat den att känna igen olika sorters maltwhisky. Den elektroniska näsan kan faktiskt tränas att klara allt, säger han.

Tomas Groop
tomas.groop@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista