Gävleborgs smittskyddsläkare Signar Mäkitalo. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Landstinget förbättrar sjukhusstädningen

1:39 min

Gävle sjukhus skärper städrutinerna sedan totalt 101 patienter inom Landstinget Gävleborg infekterats av tarmbakterien VRE. Bakterien kan orsaka blodförgiftning, diarréer och urinvägsinfektion och för att få bukt med smittspridningen har Landstinget nu skärpt till städrutinerna ordentligt.

Tidigare städades toaletter och duschar bara en gång per dag. Nu sker det betydligt oftare uppger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Gävleborg.

– Det har skärpts till ordentligt. Nu städas det var tredje timme under dagtid och var sjätte timme under natten, säger han.

 Smittspridningen har stoppats

Dessutom används nu bakteriedödande medel mer noggrant än tidigare och även städningen på vårdrummen har förbättrats. De nya städrutinerna har redan praktiserats under några månader och de har gett resultat, säger Signar Mäkitalo.

 – På två avdelningar som tidigare drabbats av bakterien har smittspridningen nu stoppats, säger han.

 Hela landstinget behöver städas

Fortfarande är det emellertid bara på några få Landstingets vårdavdelningar som det nya, strängare städningsreglementet tillämpas.

 – Det gäller på infektion-, kirurg-, onkolog- och ortopedavdelningarna. Men det är min ambition att städningen ska skärpas på samma sätt inom hela Landstinget, säger Signar Mäkitalo.

Elisabeth Lidén
elisabeth.liden@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista