1 av 2
Sofie Olsson jobbar på gruppboendet Sofia Magdalena på Öster. Hon är orolig för de äldre som ska ta bussen. Foto: Linn Fogelberg/SR
2 av 2
Passagen är stängd och inga bussar kan köra igenom. Foto: Linn Fogelberg/Sveriges Radio

Trasigt trafikhinder stoppar busstrafiken på Öster

1:35 min

Det trasiga trafikhindret på på bussgatan mellan Öster och Gävle Strand har varit trasigt sedan före jul och tvingar bussresenärerna att gå en halv kilometer till nästa busshållsplats.

- Det är inte bra nu när det är halt väglag, säger Sofie Olsson, undersköterska på Sofia Magdalenas gruppboende.

Sofie Olsson som arbetar på Öster på äldreboendet Sofia Magdalena, blev förvånad när hon var på väg till jobbet en dag före jul.

- När jag skulle åka ner till Öster, så åkte den åt andra hållet, säger Sofie som berättar att det inte fanns någon information om att bussen inte stannade som vanligt. Den enda informationen fanns på busshållsplatsen där hon normalt skulle hoppat av. Men dit åkte inte bussen.

I flera år hade den gamla bussbommen blivit vandaliserad och kostat skattebetalarna hundratusentals kronor.

Gävle kommun bestämde sig då för att installera ett nytt bastant höj och sänkbart hinder som man lovade skulle stå pall mot förstörelsen. Man hävdade då att den skulle tåla en påkörning i en hastighet av 50 kilometer i timmen.

Trafikhindret installerades i maj förra året och kostade 160 000 kronor.

Men före jul blev den alltså påkörd av en buss och går inte att sänka ner i marken igen.

En liten olycka kan man tycka, men detta gör att all busstrafik som måste gå via den lilla passagen mellan Nygatan och Gävle Strand - är avstängd.

Och det är något som Sofie Olsson, undersköterska på Sofia Magdalena, är oroad över.

- Det är jobbigt för dem att gå den biten. Det är en väldigt trafikerad väg, hur man än går. I vanliga fall kan de boende på Sofia Magdalena bara gå utanför dörren till busshållsplatsen. Nu får de gå väldigt långt. Det är inte så bra nu när det är halt underlag.

Kommunen tror att det nya trafikhindret kommer att vara lagat i februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista