En enklare variant av en biogasanläggning har uppförts på Långtå i Söderhamn. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio

Biogas börjar bubbla i Söderhamn

1:46 min

Söderhamn är på god väg att kunna producera biogas av matavfall i sin nya världsunika minianläggning på Långtå avfallsstation. Målsättningen är att omvandla matavfall och på sikt också slam från reningsverket till förnyelsebart bilbränsle.

Förra månaden fylldes två containrar med matavfall som ska rötas - och redan nu har gasproduktionen så smått kommit igång.

 – Det har börjat bubblat litet de senaste veckorna. Så det är på gång!

Det konstaterar Monica Granlund, VD på Söderhamn Nära som sköter kommunens avfallshantering. Bubblandet vid Långtå avfallsstation är bara början, försäkrar hon:

– Tanken är ju att vi ska börja med att jäsa vårt matafall, men längre fram ska också slammet från reningsverket få bidra till biogasproduktionen, säger hon   

En biogasmack ska byggas

Att göra biogas som drivmedel för bilar är en process i flera steg. Söderhamn Nära är åtminstone en bit på väg nu med sin unika anläggning i miniformat. Om tre till sex månader får man se om utvecklingen av rågas är så pass anständig att det lönar sig att gå vidare i nästa steg i den kemiska processen där andelen koldioxid ska reduceras ytterligare:

 – Planen är att rötningen ska utökas med en uppgraderingsanläggning och en biogasmack. Det ska gå att tanka, säger Monica Granlund.

 Satsningen är unik

I första hand vill man att kommunens bilar ska kunna drivas med den egna biogasen.  Miljötänket med minskade utsläpp av koldioxid är det som Söderhamnspolitikerna prioriterat när de beslutade att satsa drygt 20 miljoner i biogasanläggningen. Både leverantören, Söderhamnsföretaget Seriq AB, och kommunen hoppas nu att anläggningen ska bryta ny mark och bli en succé både utomlands och i Sverige.

 – Det är en modig satsning. Det är ingen annan som gör på det här sättet, vare sig i Sverige eller i världen, säger Monica Granlund.

Christian Höijer
christian.hoijer@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista