Bluffmejlen kan vara brottsliga

0:52 min

Falska mejl och pressmeddelanden har skickats till nyhetsredaktioner runt om i länet.

– Det kan det få förödande konsekvenser, säger P4 Gävleborgs kanalchef Leif Eriksson.

Flera falska mejl och pressmeddelanden har skickats till nyhetsredaktioner runt om i länet. I går fick Gefle Dagblad ett falskt pressmeddelande om att Sveriges Radio ska sända Musikhjälpen från ett torg i Gävle. Och i dag nåddes tidningen Ljusnans nyhetschef av ett mejl från kommunen om att Alfta simhall ska läggas ner.

– Många redaktioner har en inbyggd rutin och källkritik, men det är klart att när det kommer något spektakultärt kan det vara ett ögonblicksverk att lägga ut det, säger P4 Gävleborgs kanalchef Leif Eriksson.

Han menar att det är ett bekymmer när Sveriges Radio står som avsändare och att det handlar om en snyltning på företagets varumärke.

– Är det olagligt? Våra programjurister har svårt att se det. Nu är det här ganska oskyldigt. Men handlar det om andra avsändare som till exempel finansmarknaden, som ju reagerar på en millisekund bara de hör ett rykte, kan det få förödande konsekvenser.

Gustaf Andersson, advokat i Gävle, tror att falska mejl och pressmeddelanden skulle kunna vara ett brott enligt brottsbalkens fjärde kapitel och åttonde paragraf.

– Det är en rätt ny lag. Det står att den som olovligen bereder sig tillgång till ett meddelande som post, eller i ett elektroniskt kommunikationsnät, döms för brytande av post- eller telehemlighet till böter eller fängelse i högst två år.

Lurar man folk på pengar handlar det om bedrägeri. Men om man bara vill jäklas, vad är brottet då?

– Det kan vara ett ofredande som man kan dömmas för till böter eller fängelse i högst ett år. Om de här falska mejlen skulle innefatta ett hänsynslöst beteende skulle det absolut kunna vara ett ofredande, säger advokat Gustaf Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista