Nya jobb finns bland annat inom skola, vård och omsorg. Foto: Scanpix. Foto: Scanpix

Arbetslösheten i länet högst i landet - men jobben blir fler

1:34 min

Arbetslösheten i Gävleborg är fortfarande högst i landet. Men siffran har sjunkit något jämfört med förra året och det har blivit fler lediga jobb. Jobben finns främst inom tjänstesektorn och den offentliga sektorn till följd av att många går i pension.

Arbetslösheten i Gävleborg var 12 procent vid årsskiftet. Värst är det i Sandviken och Gävleborg, där över 13 procent är arbetslösa. Rikssnittet ligger på 8,7 procent och bara Nordanstigs kommun hamnar under den siffran, med en arbetslöshet på 8,4 procent.
Men arbetslösheten har sjunkit något jämfört med förra året och det har tillkommit fler jobb. Främst inom tjänstesektorn och den offentliga sektorn, till följd av att många har gått i pension.

Tjänstesektorn växer

Charlotte Humling, chef på Arbetsförmedlningen i Gävle ser ljuspunkter.
- Vi ser att tjänstesektorn fortsätter att växa. Men även att offentlig sektor, det vill säga vård, omsorg, skola och förskola, har stora behov av att rekrytera. Där är det ofta fråga om ersättningsrekrytering.

Svårt att få jobb inom industrin

Inom industrin ser det mörkare ut för arbetssökanden.
- Vi ser inte någon större efterfrågan inom industrin. För operatörer och lagerarbetare finns det väldigt få jobb, säger Charlotte Humling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista