1 av 2
Akbal Ghulam, som talar sju språk, har fått jobb som bovärd. Foto: Hasse Persson
2 av 2
Kenneth Forsell, chef för integrationsverksamheten i Ljusdals kommun, tycker att man ska bygga fler bostäder. Foto: Hasse Persson

Fler flyktingar till Ljusdal orsakar brist på boende

1:33 min

Antalet inflyttade flyktingar till Ljusdal har fördubblats till 130 personer, jämfört med tidigare år, säger Kenneth Forsell, chef för integrationsverksamheten i Ljusdals kommun.

– Flaskhalsarna är dels att hitta lägenheter så att det räcker och dels att hitta utbildningsmöjligheter främst för barn, men även för vuxna, säger Forsell.

Det är i Syrienkrisens spår som familjer, och även ensamkommande flyktingbarn, kommer till kommunen. Det stora antalet flyktingar innebär att befolkningen ökar och därmed även behovet av bostäder.

Flaskhalsarna är att hitta lägenheter så att det räcker

Det är brist på enrummare och större lägenheter i Ljusdal, Järvsö och Färila. Kommunens flyktingmottande innebär ca 30 nya jobb och 30 miljoner kronor som spenderas i kommunen.

Akbal Ghulam har fått jobb som bovärd.

– Flera som kommer från utlandet vet inte hur man gör. Jag visar dom sopsortering, tvättstugan, hur man startar maskinerna, säger Ghulam, som dessutom kan sju språk - en fördel när flyktingar från många länder flyttar in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista