1 av 2
2 av 2
David Säll, Matilda Fernlund, Magdalena Fernlund & Deniz Yilmaz Foto: Ola Sterling

Fler aktiva till kampsporten i Gävle

2:07 min

I höstas startades en nysatsning i den koreanska sporten Taekwondo i Gävle där man tog hjälp av en större förening i Skellefteå för att få fler att bli nyfikna på sporten. Det är också en sport för träning i självförsvar.

Omkring 50 personer är aktiva i Soo Shim Taekwondo i Gävle, men föreningen vill fortsätta växa. 

– Taekwondo är en sport för alla, även om det är jobbigt. Men vi vänder oss mot alla, från motionärer till elitsatsande elever, säger David Säll, som är tränare i klubben.

I sporten använder man sig till 90 procent av sparkar, vilket gör att det är en fördel om man är snabb, vig och smidig. En person som ser ut att vara just det är Magdalena Fernlund från Gävle som har valt att satsa mer på sporten genom att flytta till Skellefteå för att träna ännu mer. 

– Klubben i Skellefteå är den största i Sverige med 500 medlemmar och elitsatsningen där är på högsta nivå. Vi har riktigt duktiga utövare där, en tjej som faktiskt tävlade i OS i London och satsar mot OS i Rio.

Det är ju fantastiskt, hur ser målen ut för dig?

– Man har ju alltid höga förhoppningar och mål, sen får vi se hur långt de räcker, avslutar Magdalena Fernlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista