Skoghallsmordet

Domen för 37-åringen: 15 års fängelse

4:31 min

Klockan elva i dag kom hovrättens dom mot den 37-åring från Hudiksvall som dömts för mord på sin 27-årige pojkvän i Skoghall i Värmland.

Tingsrätten dömde 37-åringen till 16 års fängelse för mord och att betala ett skadestånd på närmare 300 000 kronor till 27-åringens anhöriga.

Hovrätten sänker straffet med ett år till 15 års fängelse.

37-åringen har erkänt att han dödat sin pojkvän, men att han inte hade för avsikt att döda honom.

Gömde kroppen i källaren

Det var i slutet av juli förra året som 37-åringen från Hudiksvall och hans 27-årige pojkvän började bråka om pengar. 27-åringen hade då fått klart för sig att den nu morddömde mannen inte betalat handpenning på ett hus paret bestämt sig för att köpa.

I bråket som uppstod ströp 37-åringen sin pojkvän och gömde honom sedan i ett källarutrymme.

Efter det försökte mannen från Hudiksvall mörka mordet genom att låtsas vara pojkvännen på facebook och via sms han skickade till 27-åringens släkt och vänner.

Men när 27-åringens anhöriga aldrig fick tag på honom anmälde de honom försvunnen och den 8 augusti hittades kroppen.

Erkände mordet - men nekade till uppsåt

37-åringen greps dagen efter och han erkände i förhör att han strypt sin pojkvän. Men han hävdade att det inte var hans avsikt att döda.

Men tingsrätten och nu även hovrätten anser det styrkt att 37-åringen mördat sin pojkvän.

Hovrätten sänkte tingsrättens straff

Straffvärdet för mord ligger på 14 år, men både tingsrätten och hovrätten anser att det finns försvårande omständigheter i det här fallet.

Det handlar bland annat om att de båda var närstående och att mordet skedde i hemmet. Tingsrätten ansåg också att 37-åringen visade stor hänsynslöshet under själva mordet och räknade in det till en av de försvårande omständigheterna.

Det gör inte Hovrätten som i domen konstaterar att  "i princip varje uppsåtligt dödande är extremt hänsynslöst i sig." Därför sänker hovrätten domen med ett år till 15 års fängelse.