1 av 2
Unga vargar i hägn på morgonpromenad mellan mat och lek. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
2 av 2
Olika besked om varg och jakt minskar förtroende menar Benny Gäfvert vid Rovdjurscentret De 5 stora. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio

Minskat förtroende för vargbeslut

1:32 min

Gårdagens besked från förvaltningsdomstolen om att vargjakten stoppas, kan få konsekvenser i form av minskat förtroende för myndigheter och beslutsfattare.

Benny Gäfvert vid Rovdjurscentret De 5 Stora i Järvsö tycker att det gör det svårare att komma framåt i vargfrågan - oavsett vilken sida man står på.

I slutet av förra året kom det politiska beslutet att varg får jagas i Sverige igen. 30 vargar skulle få skjutas under februari beslöt regeringen.

Men i går kom nya besked när förvaltningsdomstolen i Stockholm stoppar vargjakten till vidare. Hur påverkar då dessa besked förtroende för beslut och beslutfattare?

– Nu har vi sett detta några gånger, och det är något som sänker förtroendet för förvaltningen av vargstammen och för våra myndigheter naturligtvis. Det blir svårare att komma framåt i den här frågan, säger Benny Gäfvert.

Frågan om vargens förvaltning, antal och skyddsjakt är inte enkel att följa och gårdagens beslut om uppskjuten vargjakt är ett tydligt exempel som leder till minskat förtroende.

– Efter det senaste besluten som togs efter propositionen så var man lite luttrad från båda håll. Både från de som vill ha fler och de som vill ha färre vargar. Man vågar kanske inte riktigt tro på besluten som tas, säger Benny Gäfvert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista