1 av 3
Viksjöfors skola. Från vänster: Pär Olsson, Ester Stålberg, Leo Magnusson, Lovisa Jönsegård. Foto:Magnus Hansson
2 av 3
Yoomi Renström, kommunalråd i Ovanåkers kommun. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
3 av 3
Elisabeth Guthu, utvecklingsgruppen Viksjöfors. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Kulturen kan rädda Viksjöfors skola

1:46 min

Viksjöfors skola i sin nuvarande traditionella form ska läggas ned.

Men om den kan utvecklas och ha en kulturpedagogisk profil - då finns ett intresse att behålla skolan, säger kommunalrådet Yoomi Renström.

Byskolan med 50-talet elever är för dyr att driva, men om den kan bidra till att utveckla hela Ovanåkers kommun, så finns det en möjlighet att skolan fortsätter drivas. Men då i ny kulturpedagogisk anda.

Ungefär 15-20 procent av eleverna i Ovanåkers kommun går ut nian med ofullständiga betyg. Alla elever passar inte in i den traditionella formen av skola och lärandet.

– Jag har alltid varit intresserad av att hitta andra metoder av lärande. Det handlar inte om att alla ska bli en artist eller konstnär utan att man fortfarande ska lära sig det grundlärande att räkna, läsa och skriva men på ett annat sätt, förklarar Yoomi Renström.

I Viksjöfors finns en kulturell bas och ett lokalt engagemang som gör det möjligt att kunna utveckla skolan.

Representanter från Viksjöforsbaletten och Alfta byaspex har tillsammans med föräldrar suttit i en utvecklingsgrupp och arbetat med att ta fram en projektidé och vilka fonder det går att söka pengar hos.

En förutsättning för projektet är att det kan finansieras till hälften med projektpengar.

– Kommunen har inga egna pengar i budgeten för att finansiera på egen hand, säger Yoomi Renström.

Förslaget presenteras för kommunen idag. Ambitionen är att kommunstyrelsen ska kunna ta ett inriktningsbeslut i mars, om man går vidare eller inte.

Elisabeth Guthu från utvecklingsgruppen hoppas på positivt resultat.

– Jag hoppas det ska leda till att kommunen känner sig berikade och att det når utanför Viksjöfors. Jag tror det kan bli en jättebra sak som kan komma igång på andra ställen. Nu prövar vi ut den här idén med föreningslivet och  det tror jag kan berika vår kommun och andra kommuner i Sverige, menar Elisabeth Guthu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista