Björn Ferry och Fredrik Lindström, Foto: TT

Stigande åkform väcker OS-hopp

Sänds kl. 16.02 - 16.02

Både Björn Ferry och Fredrik Lindström börjar få OS-fart. Det är en klar känsla inför dagens OS-genrep i sprint i Antholz i Italien. Vi direktsänder tävlingen mellan kl 15.03-16.00 i P4.

Antholz är den sydtyrolska ort där Lindström tog sin hittills enda världscupseger (2012), och där Björn Ferry vunnit vid två tillfällen. Tyvärr är det nu fem år sedan senast. Dock har han segrat i tre andra orter sedan dess.

Lindström och Ferry har alltså visat förr att dom klarar att prestera på topp, på hög höjd. Just höjdfaktorn är en av de mest intressanta här. Antholz ligger på ungefär 1 600 meters höjd, till och med högre än det höghöjds-OS som väntar i Sotji.

Den avgörande frågan: Vilka klarar bäst att undvika den extra andfåddhet och den dunkande puls som hög höjd skapar, till exempel i det finkänsliga skyttemomentet?

Fredrik Lindström hade näst bästa åktid i senaste loppet i söndags. Det som just nu spökar för honom är det stående skyttet. Från Björn Ferry vill vi snart se ett individuellt resultat värt namnet, bara 15:e som bäst i vinter.

Carl Johan Bergman ser vi inte alls denna fredag. Han har varit förkyld i veckan, men dyker upp till stafetten på söndag. Andra stora namn som saknas i denna sprint är Emil Hegle Svendsen, bröderna Bö (alla desssa från Norge) samt ryssen Jevgenij Ustyugov.

Herrtävlingarna fredag, lördag och söndag ska också ge svaret på frågan vem landslagsledningen pekar ut som den femte mannen att ta upp till OS, förutom Ferry, Lindström, Bergman och Tobias Arwidson, i så fall som tänkbart namn i OS-stafetten. Det står mellan Christoffer Eriksson och Magnus Jonsson.

Dessutom har två damer allra sista chansen att visa SOK att Sverige bör ha ett lag i mixedstafett. Anna-Karin Strömstedt känns som en åkare som duger där, men problemet är att det ser mycket tunt ut efter Strömstedt.

I fjol vann ryssen Anton Sjipulin både sprint och jaktstart i denna ort. Men inte en enda rysk delseger har vi sett i årets världscup, vare sig på herr- eller damsidan, denna ryska OS-vinter.

Svenska starttider

Svenska starttider i sprinten (säsongens bästa vc- placering inom parentes):

Magnus Jonsson 14.56 (16:e), Björn Ferry 15.02 (15:e), Fredrik Lindström 15.04,30 (2:a), Tobias Arwidson 15.22 (17:e).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista