Mackägare Anna Hultman i Gävle blev blåst av Panaxia. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Drabbade välkomnar Panaxiadomen

1:43 min

Två före detta chefer vid värdeföretaget Panaxia dömdes idag av Stockholms tingsrätt till fängelse för ha bidragit till företaget konkurs. Vid konkursen förlorade handlare runt om i Sverige dagskassor för omkring en halv miljard kronor och det uppstod kontantkris inom handeln.

Domen innebär inte att handlarna får tillbaka de pengar de redan förlorat, men det är ändå viktigt att rättvisa nu har skipats tycker bensinmacksägaren Anna Hultman i Gävle, en av många drabbade i Gävleborg.

– Det är klart att det är viktigt att de som är skyldiga åker fast. Man ska inte komma undan med att förskingra en halv miljard, konstaterar hon.

För Anna Hultmans del var det 175 000 kronor som försvann när Panaxias väktare strax före konkursen för sista gången bar bort GDG-mackens dagskassor. Större delen av de pengarna är förlorade, konstaterar hon.

– Vi fick tillbaka 23 procent och en liten möjlighet till ytterligare två procent. Men det senare har jag inte hört något mer om, säger hon.

Cheferna använde kunders pengar

När Panaxia väl gått i konkurs i september 2012, framkom att de två nu dömda cheferna använt kundernas pengar i sina försök att hålla den krisdrabbade Panaxiakoncernen flytande. Även kontot för de dagskassor som Koncernens värdetransportbolag hämtat från sina kunder strax före konkursen hade tömts, vilket orsakade mångmiljonförluster för en lång rad handelsföretag också här i Gävleborg - Coop Gävleborg, ICA Dollar Store är bara några av många exempel på företag som drabbats.

Nekar till brott

De två ansvariga cheferna döms nu alltså mot sitt nekande till fängelse för grov trolöshet mot huvudman och ska dessutom tillsammans betala fem miljoner i skadestånd till konkursboet. Det kan kanske ge Anna Hultman ytterligare en slant tillbaka, men det tidigare förtroendet för värdeföretagen är för alltid förlorat, säger hon.

 – Det jag lärt mig är att det är naivt att lita på ett företag bara för att det är stort. Jag kände mig trygg i vetskap om att Panaxia var ett stort värdetransportföretag som vi betalade för att skydda våra pengar. Man väntar sig inte att tvärt om bli blåst på sina pengar av ett sådant företag, säger hon.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista