1 av 3
Fantastiskt handtverk ett snurrande hjul på en stor axel björkvingar som piskade linet. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
2 av 3
Träpiggar som konstverk i ett stort hjul från en av Hälsinglands linskäktar. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
3 av 3
Ett skäkthjul hämtat från Hälsingland där det fanns uppåt 2000 st. Lars Nylander Hälsinglands museum. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio

Få fungerande linskäktar kvar

1:33 min

En att det viktigaste redskapen för linframställning - linskäktarna - har nästan försvunnit. Det visar den inventering som Hälsinglands museum i Hudiksvall gjort.

För knappt 200 år sen fanns ca 2000 skäktar vid bäckar och åar i Hälsingland. Linskäkten var en industribyggnad där linstrået stampades och sedan skäktades i en vattendriven propeller för att frigöra fibrerna som sedan skulle bli till bland annat tyg.

Under den stora linepoken, på 1800-talet, fanns det upp emot 2000 skäktar som gjorde användningsbara fibrer av linplanen.

Lars Nylander på Hälsinglands museum förklarar att efter andra världskriget började de försvinna, och nu finns alltså bara åtta stycken kvar.

– Det finns i Växbo, Järvsö, Norrdala, Gnarp och Hanebo. Utöver de åtta fungerande så finns det flera som är "ur bruk". Vattenhjulet har lossnat och gått sönder exempelvis. Sedan ahr ett antal flyttats till hembygdsgårdar, berättar Lars Nylander.

Prosten Olof Broman har själv sagt att han uppfann linskäkten år 1700. Men Lars Nylander är skeptisk till detta.

– Det finns en dommålsuppgift från Delsbo som säger att redan 1696 fanns det lin eller däng-hammare i en å i Delsbo. Linstampen uppfanns redan på 1600-talet. Men sen om det var Broman eller någon annan - det vet vi inte, säger Lars Nylander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista