1 av 2
Gävle hamns VD Fredrik Svanbom. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
2 av 2
Linda Astner har analyserat naturgasens risker. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Gävle hamn satsar på naturgas

1:43 min

Gävle hamn ska bli Norrlands första mottagningshamn för flytande naturgas. Just nu söker det norska företaget Skangass miljötillstånd för att få satsa 600 miljoner kronor på en gasterminal i Gävle som skulle kunna ge användningen av gas istället för olja ett uppsving i hela Gävleborgsregionen.

Införsel av naturgas i stor skala till Gävleborg kan bana väg för en mer miljövänlig energilösning än olja och gynna både massa- och stålindustrin. Köpare av naturgas kan även återfinnas inom den tunga transportnäringen och på sikt också inom fartygstrafiken. Det hävdar Fredrik Svanbom, VD vid Gävle hamn:

– Det är en möjlighet för all tung industri att ställa om till ett billigare och mer miljövänligt bränsle än i dag, säger han.

Naturgas är ett fossilt bränsle

Naturgasen bidrar inte till koldioxidutsläpp i samma omfattning som oljan, men den utgör fortfarande inte ett icke förnyelsebart bränsle erkänner Fredrik Svanbom. Likväl kan den betraktas som en möjlighet att börja övergången till ännu mer miljövänliga alternativ, tycker han:

– Det finns helt enkelt ännu inte tillräckliga volymer av förnyelsebara biobränslen. Men naturgasen kan fungera som en övergång till ökad användning av biogas, menar han.

 Planerna är långt framskridna. Om Skangass bara får sina miljötillstånd, kan hamnens nya gasterminal bli verklighet inom kort, lovar Fredrik Svanbom

 – Projektet har redan planlagts i två års tid. Någon gång under 2016 ska det vara klart att ta emot gasfartygen, säger han.

En extremt brandfarligt gas  

En ny gaskaj, en gascistern på 30 000 kubikmeter och en gasmack är vad som planeras i Gävle hamn. Gasen ska nedkyld till 162 minus lossas från gastankfartyg, lagras och sedan skickas vidare till kunderna med tankbil eller tåg. Metangasen är extremt brandfarlig och komprimerad 600 gånger - så helt ofarlig är inte hanteringen av naturgasen konstaterar Linda Astner, säkerhets- och miljöchef vid Gävle Hamn.

– Naturgasen är enligt min mening inte så mycket farligare än de kemikalier och petroleumprodukter som vi redan i dag hanterar i hamnen. Men den medför nya, annorlunda, risker, säger hon.

 Därför har också hamnen, precis som Skangass gjort en grundlig riskanalys av hur gasen ska hanteras.

 – Vi har särskilt tittat på var gasterminalen bäst placeras för att skadorna vid en olycka ska bli så små som möjligt. Gävleborna kan känna sig trygga också i framtiden, försäkrar hon.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista