Niklas Gyllenskepp, Mattias Birath, Thommy Nordling och Ewa-Lena Brichsel är några av personerna bakom Arena XL-games.

E-sport i Göransson Arena

0:57 min

I påsk kommer Göransson Arena att fyllas av uppemot 2000 dataspelande ungdomar. Då går Arena XL-Games av stapeln.

Arrangemanget riktar sig främst till ungdomar mellan 12 och 25 år. Bakom idéen står bland andra Ewa-Lena Bichsel, projektledare på Göransson Arena.

– Vi har ju 2000 platser och förväntar oss att det ska komma så många, säger hon.

Förutom Göransson Arena, anordnas Arena XL-Games av den lokala föreningen Sandhack. Mellan den 18 och 21 april kommer tre turneringar att spelas, med totalt 150 000 kronor i prispotten.

Det utlovas diverse bräd- och kortspel, manga och liveframträdanden.

Och föräldrar är också mer än välkomna att delta. Den som har ett betalande barn kommer in gratis, något som Thommy Nordling från Sandhack tycker är bra.

–Föräldrarna kommer att få prova på spelen själva och verkligen sätta sig in i vad det är barnen gör framför datorn, säger Thommy Nordling.

Alla tävlingar kommer dessutom att sändas live över internet, så att även den som inte själv är på plats kan följa det som händer.

–Det här är som att kolla på fotboll för vissa, att följa de största stjärnorna. Om man tittar på andra livestreams i dag är det tiotusentals som brukar titta på matcherna när de mest populära personerna spelar, säger Thommy Nordling.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista