1 av 2
Eleverna Sigrid Lundgren och Clara Settlin är besvikna att någon förstört på Vågbroskolan. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
2 av 2
Michael Andersson, rektor på Vågbroskola visar var handfaten täpptes till. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Elever på Vågbroskola upprörda över skadegörelsen

1:34 min

Undervisningen pågår som vanligt på Vågbroskolan i Söderhamn idag, trots den omfattande skadegörelse som skolan utsattes för natten mot lördag.

 Handfat hade proppats igen med papper och kranar vridits på så att vatten runnit ut på golv. Skadorna uppges vara i miljonklassen.

Fläktar surrar i flera klassrum på Vågbroskola. Utanför toaletterna där handfaten proppades igen i fredags har nior sina skåp. Eleverna Sigrid Lundgren och Clara Settlin fick höra om förstörelsen i lördags.

– Dels blev man förbannad, men ledsen också, säger Clara Settlin.

– Jag blir så besviken. Vi har så bra skola, gemenskap och stämning så man kan inte tro att någon här på skolan kunde göra så här, men tydligen så, säger Sigrid Lundgren.

Förmodligen har ett fönster lämnats öppet under fredagen, tror rektor Michael Andersson, sen har någon tagit sig i in i skolan.

Det har klottrats på väggar, möbler har vräkts omkull, men det värsta är vattenskadorna. Fyra handfat täpptes till och sen vreds vattenkranarna på.

– Det rann ut vatten här på golven, ut i klassrumen, nerför trappan genom taket ner till klassrum nedanför så det är skador i två våningar, berättar rektor Michael Andersson.

I åtta klassrum har det läckt in vatten och där går nu fläktar för fullt för att torka upp.

– I vissa klassrum pågår det lektioner beroende på var fläktar är placerade. Annars får vi flytta undervisningen. Vi får improvisera lite.

Ingen vet idag vem som står bakom vandaliseringen på Vågbroskola i Söderhamn.

– Jag vet inte vem det skulle kunna vara. Polisen håller på med det. De var här natten mellan fredag och lördag och dokumenterade, säger rektor Michael Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista