Många vill ha samma livstil som i storstäderna om man väljer att flytta hem igen. Foto: Erik Mårtensson/TT

Många flyttar hem igen till Gävle

Charlotta Mellander, professor: Man flyttar hellre till kärnkommunen
4:27 min

Enligt en undersökning vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping är Gävle den enda kommunen i länet som har en positiv hemvändarstatistik.

Varför tror ni att det är så? Kommentera här i kommentarsfältet!

Undersökningen gäller för de som var 18 år 2005, och som sedan var 25 år 2012.

Av Sveriges 290 kommuner var det bara 40 kommuner som växte med den här åldergruppen över tiden.

De andra 250 kommunerna tappar i den åldersgruppen.

– Mellan 20-30 procent och upp till 40-50 procent tapp för vissa. Gör man detta år efter år, så får det följder på befolkningsutvecklingen, också på medelåldern för kommunen, vilket vi också sett, säger Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping.

Vad tror du är orsaken till att så få återvänder till sin hemort?

–  Det här är inte förändring över tid. Urbaniseringstrenden har pågått i över 200 år, så att flytta till städer är ingenting nytt. Orsakerna bakom kan man spekulera i. Man flyttar kanske inte hem igen efter studier på annat ort. Utbudet i storstäderna vad gäller livsstil kan inte de mindre orterna konkurrera med, säger Charlotta Mellander.

Hon har även tittat på de som var 18 år 2000, som sedan var 30 år 2012 - vilket är medelåldern när man får barn i Sverige. Då tappar fortfarande 82 procent av svenska kommuner sina återvändare.

– Man lockar inte tillbaka tillräckligt många, utan det är ett kontinuerligt tapp, säger Charlotta Mellander.

– Kommer man från en mindre kommun i regionen och vill flytta hem, då är sällan den lilla kommunen ett alternativ, utan man vänder sig till kärnkommunen där man kan få mer av samma livsstil som i större städer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".