William Elofsson, distriksordförande för Moderata ungdomsförbundet i Gävleborg och Ahmed Amin, Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund

Så vill ungdomsförbunden få bort ungdomsarbetslösheten

0:30 min

Ungdomsarbetslösheten är högst i landet i Gävleborg. Men vilken politisk inriktning har bäst verktyg för att bekämpa den? Företrädare för SSU och Muf debatterade.

I kväll ordnas för tredje året i rad politisk debatt i Stadshuset i Gävle med fokus på frågor som rör unga.

En av frågorna som diskuteras under kvällens debatt är ungdomsarbetslösheten, som är högst i landet i just Gävleborg.

Både William Elofsson, distriksordförande för Moderata ungdomsförbundet i Gävleborg och Ahmed Amin, från Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund i Gävle, märker av ungdomsarbetslösheten i sin vardag.

– Många av mina vänner är arbetslösa och kommer nog fortsätta att vara det. Arbetslösheten är en otroligt jobbig situation för människor, säger Ahmed Amin, SSU.

Han tryckte ett förslag på en 90-dagarsgaranti som SSU presenterat, där alla ska ha en utbildning, praktik eller arbete att gå till inom den tiden.

– Det skulle jag vilja införa nu om det gick, säger han.

William Elofsson, distriksordförande för Moderata ungdomsförbundet i Gävleborg, anser istället att exempelvis sänkt arbetsgivaravgiften och sänkt restaurangmomsen, åtgärder som gör det billigare att anställa unga människor är den bästa vägen att gå.

– Den totala politiken som Alliansen har fört har gett resultat. Ett annat exempel som man inte har anammat ordentligt här i Gävle är YA-jobb, yrkesintroduktionsanställningar, med mer praktik och liknande för unga som går yrkeslinjer, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista