Polisens presstalesman Mikael Hedström. Foto: Tomas Groop / Sveriges Radio

Butiksrånen ökar i Gävle

När ICA-spegeln i centrala Gävle rånades strax före stängningsdags i går kväll, var det det 13:e butiksrånet i Gävle sedan början av förra året. 2012 och 2011 skedde bara två respektive tre butiksrån och enligt polisen kan det vara en liten grupp unga brottslingar som orsakat ökningen. 

Gårdagens rån var nästan identiskt med rånet mot ICA-söder för en och en halv vecka sedan. Det säger ICA-spegelns butikschef, Elisabeth Björk:

 – Strax före stängningsdags kommer det i två maskerade killar, den ene försedd med kniv. De skriker efter pengar och tar sedan det som finns i kassan, berättar hon.

 Ingen blev skadad, men rånet sätter ändå sina spår, säger Elisabeth Björk.

 – Själv känner jag mig arg och ledsen, men också kränkt och besviken på att det finns de som inte låter oss driva vår verksamhet som vi vill, säger hon.

 Butiksrånen ökar

13 butiksrån i Gävle sedan början av förra året får nu Gävles köpmän att oroa sig för en ny brottstrend direkt riktad mot handeln. Men trots att motsvarande siffra bara var 2 rån 2012 och tre året dessförinnan, vill Gävleborgspolisen presstalesman Mikael Hedström hellre tala om ett tillfälligt utbrott av rån som polisen just nu gör allt för att få stopp på.

 – Ingen har ännu åkt fast för ICA-rånen, men nu samlar vi ihop alla vittnesmål och all tekning bevisning från gårdagens rån och jämför det med motsvarande bevisning från rånet mot ICA-söder, säger Mikael Hedström.

 Särskilt viktiga är bilderna från butikernas bevakningskameror, säger han.

 – Bilderna från Spegeln är ännu inte klara för analys. Men det kan vara viktig teknisk bevisning.

 Tidigare dömda begår nya brott

Enligt Brottsförebyggande rådet ökade de väpnade butiksrånen i Sverige i genomsnitt med 17 procent under förra året. I Gävle skedde 11 rån, vilket enligt polisen alltså kan jämföras med bara två rån 2012 och tre 2011. Mikael Hedström vill likväl inte tala om något trendbrott.

 – Vi vet att butiksrånen uppvisar ett cykliskt förlopp. Det kan vara så att unga rånare som vi lagförde för rån för några år sedan nu på nytt kommit ut i samhället och återgått till samma slags brottslighet, säger han.

Tomas Groop
tomas.groop@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista