Ove Anonsen berättar att familjen Ahlgren gärna ville bli ihågkommen i länet. Foto: Joacim Lindwall/Sveriges Radio

Avliden godiskung donerar 40 miljoner

2:10 min

Ove Anonsen, ordförande för Ahlgrens donationsfond, berättade i dag att den avlidne Robert Ahlgren donerat 40 miljoner kronor som ska gå till att gynna internationell handel i länet.

För att gynna sin hembygd, och för att bli ihågkommen i länet, så lät den numera avlidna Robert Ahlgren - den sista ur familjen Ahlgren som styrde godisfabriken i Gävle - donera större delen av sin förmögenhet på 40 miljoner kronor till en fond som ska gynna internationell handel i Gävleborg.

– De hade inga egna barn. Deras avsikt från början var att donera merparten av sin kvarlåtenskap till någon nationell fond, men han hade väl tänkt på det och tyckt att man blev lite anonym där.

– Så vände han blickarna tillbaka mot Gävle som var hans hemstad där han verkat i många år, och där familjen verkat i tre generationer. Familjen Ahlgren tyckte att det vore trevligt att göra något för Gävle och därmed stadfästa minnet av Ahlgren i Gävleborg, säger Ove Anonsen.

Det är pengar från 100 års företagande som ligger till grund för den fond på 40 miljoner kronor som nu Mellansvenka handelskammaren i Gävleborg förvaltar, och som ska gynna internationell handel i länet.

Robert Ahlgren var vd för dåvarande Ahlgrens från 1972 till år 1985 då familjen Ahlgren sålde sitt företag till Leaf som sedan blev till Cloetta.

Och vad som ha hänt sedan dess är ju allmänt känt.

Godisfabriken i Gävle har lagt ner och de riksbekanta godisbilarna och halstabletterna tillverkas numera på andra ställen. Något som Robert Ahlgren, som avled 2010 inte skulle ha gillat, säger Ove Anonsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista