SJ.s presschef Dag Rosander Foto: Claudio Bresciani /TT

SJ presenterar sparpaket

SJ ska spara en miljard kronor på tre år. I dag kl. 10.40 presenterar bolaget ett sparpaket.

I december tillkännagav statligt ägda SJ AB att man under tre år ska spara en miljard kronor. 

I dag offentliggörs hur det ska gå till. Det är under morgonen som ledningen ska informera personalen om organisationsförändringarna, uppger SJ:s presstjänst för Ekot.

Bakgrunden till besparingarna är främst den ökade konkurrensen på järnvägen. Nyligen återupptog SJ tågtrafiken på sträckan Göteborg—Malmö med nya snabbtåg men bolaget måste slåss om resenärerna med en rad andra aktörer.

Hur SJ:s nya organisation kommer att se ut vill Dag Rosander inte kommentera innan tisdagens möte.

– Vi vill ta det med vår personal först. Därefter kommer vi att vara tillgänglig för medierna, säger han.

Samtidigt går Miljöpartiet till angrepp mot alliansen som man håller som ansvarig.

"Detta är ett resultat av alliansens misslyckade tågpolitik. SJ har gått med vinst flera år i rad, men tvingas ändå skära ner eftersom vinsten gått till Anders Borgs kassa i stället för att återinvesteras i bolaget", säger Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet i ett pressmeddelande.

Partiets lösning är i stället att slopa SJ:s vinstutdelningskrav och ge bolaget huvudansvar för den nationella tågtrafiken.

"Det är regeringens politik som leder till att SJ konkurreras ut på de mest lönsamma sträckorna och nu tvingas avskeda anställda", säger Stina Bergström, trafikpolitisk talesperson för Miljöpartiet i pressmeddelandet.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista