Nu har Gävle gått om Sundsvall befolkningsmässigt. Foto: Rebecca Göransson/SR, Fredrik Varfjell/TT, SR.

Nu har Gävle gått om Sundsvall

0:51 min

Ett slag står om vilken stad som borde kallas Norrlands huvudstad. Nu står det klart att Gävle gått om Sundsvall befolkningsmässigt. Men Norrlandsettan är fortfarande Umeå.

Kan Gävle bli Norrlands nya huvudstad? Rösta här!

Den senaste mätningen från 1 november visar att Gävle nu är förbi Sundsvall befolkningsmässigt. Det bor 151 personer fler i Gävle kommun än i Sundsvalls kommun, enligt statistik från SCB.

I Gävle bor 97 094 personer och i Sundsvall bor 96 943 personer.

Sundsvall brukar ibland kallas för "Norrlands huvudstad". Men rent befolkningsmässigt ligger nu alltså kommunen på en tredjeplats.

Norrlandsettan är fortfarande Umeå som är relativt ohotat, med ungefär 118 000 personer som bor i kommunen.

I dagens P4 Eftermiddag bad vi representanter från Gävle och Umeå att sälja in städerna.

– Om du vill bo i en stad med lagom puls och med en spännande fritid och arbetsliv ska du flytta till Gävle. När till Uppsala och Arlanda, säger Johan Adolvsson, kommunikationschef inom Gävle kommun.

– Umeå har en internationell kontext med människor, företag, forskare, kultuaktörer och organisationer som brinner för att förändra världen till det bättre. Och vill man vara med i ett sånt arbete ska man flytta till Umeå, säger Anna Olofsson, marknadschef för varumärket Umeå.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista