Genusvetaren, didaktikern och historikern Bengt Nilsson forskar på hur det gick för barnen på jämnställdhetsdagiset Tittmyran och Björntomten i Trödje. Foto: Frida Olsson/ Sveriges Radio

Genustänk på förskola i Trödje bar frukt

0:58 min

Förskolan Tittmyran och Björntomten i Trödje blev uppmärksammade i hela Sverige för sig genusarbete som tog sin början i mitten av 90-talet. Genusvetaren Bengt Nilsson, från Gävle högskola, har forskat på hur det gick för förskolan och barnen som gick där.

1996 startades Sveriges första jämställdhetsdagis på förskolan Björntomten och Tittmyran i Trödje utanför Gävle. Anledningen var att personalen upptäckte att deras beteende mot pojkar och flickor skiljde sig åt och att de ville jobba mer jämnställt.

Arbetet, där bland annat videoinspelningar användes, blev så omtalat att USA:s dåvarande presidenthustru Hillary Clinton planerade ett besök.

– Flickorna fick träna att ta för sig, de hade fått träna viss grovmotorik som de senare kunde ha nytta av i skolan,  berättar Bengt Nilsson, genusvetare på Gävle högskola som bland annat har forskat på hur barnen påverkades av att ha gått på en förskola där personalen medvetet jobbade med genus.

- Men flickorna mötte också på motstånd eftersom det var så ovanligt att flickor tog för sig. Pojkarna tränades i empati och att göra förlåt och inte bara säga det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista