1 av 4
Wellington Ikuobase ska själv stänga godisfabriken. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
2 av 4
Wellington Ikuobase, Fredik Säll och Ann-Christine Karlsson. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
3 av 4
Ann-Christine Karlsson. Godisfabrikens sista arbetare. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
4 av 4
Elisabeth Ehn spanar efter nytt jobb. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio.

Svår omställning för godisfabrikens anställda

1:47 min

I Gävle avslutas en hel industriepok när Cloettas anrika godisfabrik på Brynäs i dagarna stängs och monteras ned.

Nedläggningen kommer att ta ännu några månader i anspråk, men det är just nu den absolut sista omgången Läkerolaskar som packas och ett hundratal uppsagda anställda har redan ställt sig i kö på Arbetsförmedlingen.

Nedläggningen av Cloetta i Gävle blev en lika seg historia som det godis som sedan 1885 tillverkats i fabriken. Det tycker Elisabeth Ehn som efter 25 år på fabriken nu tillsammans med 100 arbetskamrater nu fått ställa sig i kö på arbetsförmedlingen. Omställningen som den kallas, verkar svår, tycker hon.

- Det ser åtminstone i den regionen inte särskilt ljust ut. Särskilt för oss livsmedelsarbetare är det ont om jobb, konstaterar hon.

Sista tiden var jobbig

Framtiden är alltså oviss, men Elisabeth Ehn tycker ändå att det var en lättnad när hon strax före årsskiftet fick gå hem från fabriken för allra sista gången:

- Det var fruktansvärt tragiskt förstås, men ändå skönt. De sista veckorna var det nämligen jobbigt och psykiskt påfrestande att varje dag gå till ett jobb som inte hade någon framtid, berättar hon.

Nu är det i stället framtiden som ställer krav, säger Elisabeth Ehn:

- Fortfarande känns det som en slags ledighet, men för varje dag som går ökar en längtan att återse sina arbetskamrater. Så något vill man förstås ha att göra och det ganska snart, säger hon.

Fackets ordförande håller ut

Det är sammanlagt 100 uppsagda vid godisfabriken som söker nya jobb, samtidigt som godisfabrikens dödsryckningar faktiskt fortsätter några månader till. 15 tappra dröjer sig nämligen kvar när maskinerna ska monteras ned och den stridbare Fackbasen Wellington Ikuobase som vid protesterna mot nedläggningen lovade att bli den sista som lämna fabriken, ja - han tänker hålla sitt löfte:

- Ja, jag blir kvar tills dess att fabriken stängs i slutet av mars. Det blir jag och platschefen som stänger porten den sista gången, säger han.

Det blir ett svårt ögonblick, tror Wellington Ikuobase.

- Det känns väldigt tråkigt. Fabriken har alltid levererat enligt uppdrag och vi har ju tänkt att vi skulle kunna lämna verksamheten vidare till en yngre generation. Nu är det inte längre möjligt och det är det som svider mest, säger han.

Slutet för godisstaden Gävle

Nej, ingenting är positivt med att en hel industriepok går i graven. Det säger också Ann-Christine Karlsson som just nu packar godisstaden Gävles absolut sista Läkerolaskar:

- Det känns inte alls bra. Läkerol tillhör Gävle, konstaterar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista