1 av 4
Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
2 av 4
Om det blir timmerterminal i Böle nära Hybo berörs Johan Halvarsson med hus och mark på området. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
3 av 4
Timmer till tåg har ännu efter 25 års utredande fått någon klar lösning. Nu utreds Böle nära Hybo. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
4 av 4
2016 eller 2017 kan en timmertermilan tidigast vara klar i Böle. Rolf Berg Utvecklare Ljusdals kommun. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio

Böle kan bli ny omlastningsplats för timmer i Ljusdal

1:33 min

Ännu en alternativ plats ska utredas för att lösa omlastningen av timmer från lastbil till tåg, som i dag ligger mitt i Ljusdal.

Den här gången handlar det om Böle, ett litet område mellan Ljusdal och Hybo, där väg och järnväg ligger nära varandra.

John Halvarsson äger hus och stor del av marken där, men han tror inte att han kan bo kvar om det blir en terminal.

– Det ser jag som svårt. Det blir lastbilar och kranar där hela tiden, så det ser jag itne som något alternativ, säger han.

Drygt en handfull markägare berörs och det väntas ta ett år innan förstudien är klar, enligt Rolf Berg som är utvecklare vid Ljusdals kommun.

– Vi ska titta igenom de järnvägstekniska frågorna först, säger han.

Om valet faller på Böle så kommer ändå att ta flera år före timmercentralen står färdig.

– Det ska göras detaljplan, det ska sökas tillstånd enligt miljöbalken som tar uppemot ett år. Sedan får vi lägga på byggtiden. Då hamnar vi någonstans runt 2016-2017, säger Rolf Berg.

Minst 15 platser har granskats under 25 års tid, bland annat Bränta, Ede, Tegeltjär och Kläppa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista