Unga plåtslagare på Bromangymnasiet tävlar mot varandra i en uttagningstävling till SM. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio

Unga plåtslagare siktar mot SM

1:35 min

I dag kämpade flera plåtslagar-elever på Bromangymnasiet i Hudiksvall mot varandra i en uttagningstävling till SM för unga plåtslagare. Eleven Erik Berg blev den som vann dagens uttagning.

Den som vinner kan till slut få en biljett till Yrkes-SM i Umeå som avgörs i maj. En av eleverna som är med och tävlar är Erik Berg.

– Det är ganska nervöst, säger Erik Berg som gör en låda som han ska falsa i en botten och ett lock på.

Här i verkstaden på Bromangymnasiet i Hudiksvall klipps, böjs och bankas det på plåt under stor koncentration i dag. Nio elever är det som kämpar i den här uttagningstävlingen.

Totalt i Sverige är det 180 gymnasielever och företagsläringar som gör upp om sex finalplatser i Yrkes-SM som i år avgörs i Umeå.

Kristoffer Gavell en av de som hoppas på en finalplats och han gillar att det finns en sm-tävling för unga plåtslagare.

– Det är väl bra det. Så får man visa upp vilka kunskaper man har. Sånt som kanske lärarna inte visste, säger Kristoffer Gavell.

Det här är en bedömningssport. Och i slutet av dagen ska en jury se hur eleverna utfört sitt arbete. Men det gäller att vara snabb också. För den som är klar fortast får extra poäng, något som stressar Alexander Larsson en aning.

– Nog blir vi lite stressade när man tänker på det. Tar man det lugnt så kan man gå plus på att det ser bättre ut, säger han.

Sven-Åke Hildingsson är lärare på byggprogrammet och han tror attt någon av hans elever ska kunna ta sig ända till final.

– Jag hoppas på det. Det är dagsformen som avgör. Vi har haft sju finalister tidgiare under de åren som jag har jobbat här. Så vi hoppas såklart på en åttonde, säger Sven-Åke Hildingsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista