En kärv arbetsmarknad väntar de tidigare godisarbetarna, konstaterar Robert Sivars Karlsson. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Ont om jobb för uppsagda godisarbetare

Robert Sivars Karlsson: Det saknas livsmedelsjobb
1:42 min

Det är ont om nya jobb för de närmare hundra livsmedelsarbetare och maskinoperatörer som fick gå hem när Cloettas godisfabrik i Gävle lade ner produktionen vid årsskiftet.

Ett 80-tal uppsagda har redan inställt sig på arbetsförmedlingen- men för just livsmedelsarbetare och maskinoperatörer är arbetsmarknaden extra kärv. Inom båda dessa branschområden råder överskott på arbetskraft, enligt Arbetsförmedlingen.

Det säger Robert Sivars Karlsson, samordnare vid Arbetsförmedlingen i Gävle.

– Ja, det råder överskott på arbetskraft inom båda dessa områden, konstaterar han.

Livsmedelsbranschen drar ned

Nedläggningen av godisfabriken är bara kulmen på en rad företagsnedskärningar inom livsmedelsindustrin i Gävle.

Tidigare har också Charkföretaget Solbergs, Gefleortens mejeri och Gevalia varslat om personalneddragningar. Det är kort sagt ont om jobb.

– Åtminstone om man ser till arbetsmöjligheter inom livsmedelsbranschen saknas det jobb. Men om man ser till de kompetenser som de uppsagda på Cloetta har, finns det andra möjligheter, säger Robert Sivars Karlsson.

Att tänka nytt är nödvändigt

De tidigare Cloettaanställda vet förstås redan att de nu måste vara beredda att söka sig utanför livsmedelssektorn.

– Ett nytt jobb, det är vad jag behöver. Men VAD jag ska jobba med, vet jag inte. Jag har arbetskamrater som redan har börjat studera och helt tänker ändra inriktning. Jag får väl se vad jag själv hittar på, säger hon.

Erfarenheten är till nytta

– En sådan öppen inställning är helt rätt, säger Robert Sivars Karlsson.

– Det gäller att inte stirra sig blind på att en viss yrkeskategori inte är efterfrågad, utan att försöka sälja in den kompetens man besitter, menar han.

En gedigen erfarenhet från en modern industri som godisfabriken i Gävle kan mycket väl visa sig efterfrågad i ett helt nytt sammanhang på arbetsmarknaden.

– Cloetta var exempelvis väldigt offensiv när det gällde medarbetarnas inflytande på produktionsmodellen. Den kunskapen borde vara gångbar på arbetsmarknaden och den som dessutom kompletterar med studier ökar förstås sina chanser ytterligare, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".