1 av 2
Nu är det läge att spana efter trädgårdsfåglar. Foto: Fredrik Persson / TT
2 av 2
Rödhaken, finns den i Gävleborg? Foto: Hasse Holmberg / TT

De vill kartlägga dina trädgårdsfåglar

1:35 min

I helgen ska du räkna fåglarna som flyger runt i din trädgård. Från gryningen i morgon fredag till skymningen på måndag så uppmanar Sveriges ornitologiska förening, SOF, alla svenskar att inventera sina trädgårdsfåglar och rapportera in resultatet.

– Det finns två skäl till det här. Vi vill ha koll på och följa upp fåglarna i våra trädgårdar, hur de påverkas av olika väderförhållanden och hur bestånden utvecklas från år till år och det andra skälet är att var och varannan människa blir fågelskådare på vintern. Vi räknar med att ungefär 500 000 svenska hushåll matar fåglar på vintern och det här är ett sätt att stimulera det här intresset för det verkar som att folk mår ganska bra av att mata fåglar, säger Anders Wirdheim på SFO.

Är det någon speciell fågel ni är ute efter?

– När det gäller Gävleborgs län skulle jag vilja veta om det finns några rödhakar i vinter. Vi hade ju en mild inledning på vintern och det gjorde att fler rödhakar än normalt övervintrar i Sverige. Här nere i södra Sverige där jag bor har vi väldigt gott om rödhakar och jag vet att det finns upp till Stockholmstrakten men jag skulle misstänka att det i vissa trädgårdar även uppe hos er finns en och annan rödhake.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista